Kattens drægtighed

Kattes fertilitet påvirkes af årstiden. Når dagene bliver længere og lysere i januar, vil lysstimulussen stimulere hunkatten til at gå i løbetid. Katte går ikke i løbetid i de mørke måneder fra oktober til januar.

Hos katte er det selve parringen, der stimulerer hunkatten til at få ægløsning. Hvis hun ikke parres, kommer hun igen i løbetid efter 2-3 uger. Hvis hunkatten ikke befrugtes under parringen, bliver hun skindrægtig. Bliver hun derimod befrugtet, føder hun killingerne cirka 63 dage efter parringen. Ofte kræver det flere parringer for at få stimuleret ægløsningen, og det kan derfor være svært at sætte et præcist tidspunkt på, hvornår undfangelsen sker. 

Drægtighed

Hunkattens mave og patter kan ofte afsløre drægtigheden. Længere henne i drægtigheden kan dyrlægen mærke killingerne i maven. Den mest hensigtsmæssige metode til at påvise kattens drægtighed er ved hjælp af en ultralydsundersøgelse. Ultralyd kan foretages fra dag 19 i drægtigheden. Da kan man se, om hvorvidt hunnen er drægtig og omtrent hvor mange killinger hun har i maven. Efter omkring 45 dage kan killingerne ses på røntgen. Under drægtigheden øges kattens vægt med omkring 40%.

Fødslen

Kattefødsler er ofte ukomplicerede. Det første fase i fødslen er åbningsstadiet, hvor livmoderhalsen åbner sig. I denne fase har katten sammentrækninger i underlivet, men det kan ikke synes udadtil. Katten vil vaske- og slikke sig ved kønsåbningen. Pressefasen varer normalt 2-3 timer. Tiden mellem fødslerne vil generelt variere mellem 10 minutter og en time. Det kan forekomme, at en eller flere unger ligger tilbage i livmoderen og først fødes op til 3 dage senere uden komplikationer. Det indebærer dog altid en øget risiko for livmoderinfektion, når livmoderen forbliver åben i længere tid. Der er også sandsynlighed for, at killingerne ikke overlever i livmoderen. Normalt fødes en killing med enten hovedet eller bagbenene først. Kattemoren plejer at tage sig godt af sine unger. Hun sørger for at fjerne fosterhinderne og slikker ungerne rene. Killingerne dier normalt indenfor 30 minutter og moderkagen udstødes indenfor cirka 15 minutter.

Komplikationer forekommer ved omkring 5% af fødslerne. Problemer optræder hyppigere hos racekatte og katte med meget lille snude (den persiske kat m.fl.).

Hvis man er bekymret for ungernes tilstand i maven i forbindelse med ​​fødslen, kan dyrlægen foretage en ultralydsscanning og overvåge deres hjerteaktivitet. Hvis en unge ikke klarer sig vel, vil hjertet slå langsommere. I tilfælde af at en af ungerne skal dødfødes, kan dette også forudses.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Tegn på at fødslen ikke forløber normalt er:

  • Katten er mere end 69 dage henne i drægtigheden efter parringen, uden at fødslen er påbegyndt.
  • Katten har indimellem presseveer i mere end 2 timer, uden at en unge fødes.
  • Katten har presseveer, som er vedholdende i mere end 5 minutter, uden at en unge fødes.
  • Hvis en killing sidder fast i fødselskanalen.
  • Hvis kattemoderen har ildelugtende udflåd.
  • Hvis kattemoderen lader til at føle sig utilpas.

Det er vanskeligt at forudsige den enkelte situation, hvis fødslen ikke forløber, som den skal. Kontakt hellere dyrlægen en gang for meget end for lidt, hvis du er i det mindste i tvivl.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.