Kat som har drukket ethylenglycol

Ethylenglycol findes i b.la. kølervæske, låseolie og bremsevæske. Ved indtagelse nedbrydes i ethylengylcol i kroppen, og dets nedbrydningsprodukter er meget giftige. Nu til dags er det almindeligt at anvende propylenglycol i kølervæske, som er mindre giftigt.

Ethylenglycolforgiftning er ikke særlig hyppigt hos katte, men nogle katte kan lide den søde smag. Et normalt scenario er, at katten er kommet i kontakt med spildt kølervæske i forbindelse med påfyldning i bilens kølersystem eller at man har opbevaret kølervæsken et sted, hvor katten har haft adgang til at smage på den. En kat risikerer at dø af så lidt som 1,5 ml ethylengycol / kg kropsvægt.
I kroppen nedbrydes ethylenglycol til forskellige bestanddele, som er skadelige for nyrerne, hjertet og nervesystemet. Nedbrydningen udføres af enzymet alkoholdehydrogenase.

Symptomer

Symptomerne kan variere mellem individer, men afhænger også af, hvor meget ethylenglycol katten har indtaget. Normalt vil følgende symptomer optræde ved forgiftning:

30-24 timer efter indtagelsen forekommer opkastninger, utilpashed, træthed, slingrende gang, gispen, øget tørst og urinering samt kramper.

Efter 24 timer kan nyrernes funktion være helt ude af funktion med symptomer som kraftig nedsat almentilstand, ophørt urinproduktion, kramper, koma og dødsfald.

Diagnose

Diagnosen kan være vanskelig at stille på et tidligt stadium, hvis dyreejeren ikke ved, at katten har indtaget ethylenglycol. Kølervæske er fed væske, som sommetider kan ses rester af på kattens trædepuder. Desuden finder man ofte kalciumoxalatkrystaller i urinen i tilfælde af forgiftning. Krystallerne kan påvises i en urinprøve ca. 6 timer efter indtagelsen.

Blodprøver kan se normale ud i de første timer efter forgiftningen, men efterfølgende vil der forekomme stigende afvigelser i nyretal og kaliumniveauer.

Behandling

I det tidlige stadium, 1-3 timer efter indtagelsen af ethylenglycol, kan dyrlægen forsøge at inducere opkastning ved hjælp af en injektion. Eftersom den dødlige dosis er meget lav, giver man fortsat behandling, også selvom katten har kastet midlet op.

Katten får til dels understøttende behandling og til dels behandling, som blokerer det enzym, der nedbryder ethylenglycol til forskellige giftige substanser, ofte ved at alkohol tilføres via et intravenøst drop.

Prognose

Prognosen afhænger af, hvor alvorlig forgiftningen er, og hvor hurtigt den rette behandling sættes i gang. Katte, som overlever den akutte fase, får ofte kroniske skader på nyrerne og skal fodres med specielt nyrefoder.

Forebyggelse

Undgå at have kølervæske indeholdende ethylenglycol i hjemmet og vælg, hvis muligt, propylenglycol i stedet. Hvis du spilder kølervæske, bør det tørres op omgående, så katten ikke får mulighed for at slikke det op. Selv en lille mængde kølervæske kan være dødeligt for katten!

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.