Den bedste mulige kattesommer

I sommermånederne kommer mange katte, som normalt kun opholder sig indendørs, med i feriehus, med ud på altanen eller ud i haven. Dette indebærer ofte et helt nyt miljø for mange indekatte, som ikke altid er forberedt på sommerens farer.

Vi har en tendens til at tro, at katte er smidige og ikke kan falde ud af vinduet eller ned fra altanen, men fakta er, at dette er relativt almindelige årsager til skader i sommermånederne. Derudover ses mange bidskader, da vi ser flere katteslagsmål i sommerhalvåret.

Nedfaldskader efter katte er faldet flere etager ned er ofte alvorlige. Det kan dreje sig om brud, skader på lunger og luftveje, skader på bughuleorganer og sårskader. Nogle patienter må videresendes til specialister for operation. Bidskader og skader på halsen eller armhuler fra kattehalsbånd, som har siddet fast, er også årsager til sommerbesøg hos dyrlægen.

Før sommer og ferietid kan det være fornuftigt at tage sine forholdsregler, som f.eks. at sætte et net op på balkonen, købe et kattehalsbånd som går op af sig selv, selvom katten sidder fast, samt at følge nøje med, når katten luftes eller færdes i nye omgivelser for første gang.

Dyrlægens tips til en god kattesommer:

  • Sæt et net op omkring din altan og/eller vinduer. Ud over at katten kan falde ud og komme til skade, så er det ikke alle forsikringer, der dækker nedfaldsskader, hvis der ikke har været forsvarligt sikret.
  • Luk altid vinduer og altandøre, når katten er alene hjemme.
  • Sørg for, at du har et kattehalsbånd med et sikkerhedsspænde, der let åbner sig, hvis katten sidder fast i noget.
  • Også katte har brug for en redningsvest, hvis den skal med ud og sejle. Køb en god vest i den rigtige størrelse med løftehåndtag på ryggen.

Hvis ulykken er ude – katteslagsmål og bidskader: Dette kan du gøre selv:

  • Undersøg katten grundigt efter hændelsen. Skader kan være vanskelige at opdage, især hvis den er blevet bidt af en anden kat.
  • Klip pelsen omkring såråbningen for at kunne holde såret rent og holde øje med det. Katten bør bære en krave, så den ikke kan slikke i såret.
  • Lettere bidskader kan nogle gange gro sammen af sig selv, især hvis de holdes rene og åbne, så eventuel sårvæske kan dræne ud.

Hvornår bør dyrlægen kontaktes?

  • Dyrlægen bør kontaktes, hvis katten har fået bidsår, der går gennem huden, eller hvis katten er alment påvirket. Hvis bidet er gået igennem steder med risiko for komplikationer, som ved led eller over bryst- eller bughule, bør dyrlægen kontaktes. Du kan kontakte dyrlægerne i AniCura-appen, uden at forlade hjemmet eller sommerhuset. Har du downloadet appen hjemmefra, kan du også bruge den i udlandet. Er der behov for at blive tilset fysisk af en dyrlæge, sender de dig videre. 
  • Kattens almentilstand og omfanget af bidskaderne afgør, hvor akut det er at søge hjælp. Men som hovedregel kan man sige, at jo tidligere behandlingen påbegyndes, desto mere reduceres risikoen for infektion og behov for antibiotikabehandling.
  • Ved kraftig påvirkning af den skadede kats almentilstand kræves øjeblikkelig hjælp.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.