Generelt

Kortisol er et hormon, som produceres i kroppens to binyrer. Hormonet har en helt essentiel indvirkning på kroppens organer og på deres funktion.

Niveauet at kortisol reguleres normalt nøje i kroppen, da for meget eller for lidt kortisol kan medføre alvorlig sygdom.

Reguleringen sker via et andet hormon, ACTH, som produceres i hypofysen i hjernen.

Cushings syndrom skyldes ofte en øget produktion af kortisol fra en tumor i enten binyrerne (som direkte medfører en øget produktion af kortisol) eller i hypofysen (som medfører en øget produktion af ACTH, der øger produktionen af kortisol).

En anden årsag til Cushings syndrom er behandling med kortisol eller kortisol-lignende præparater (fx Prednisolon). Denne årsag er også sjælden hos katte, fordi katte tåler relativt høje doser af kortisol uden bivirkninger.

Kortisol-lignende præparater har den samme effekt på kroppen, som kroppens eget kortisol og påvirker derfor næsten alle kroppens organer, som fx hud, knogler, muskler, reproduktionsorganer og immunsystemet.

De anvendes ofte på grund af deres potente antiinflammatoriske effekt.

 

Symptomer

Symptomerne på Cushings syndrom varierer meget fra kat til kat. Symptomerne afhænger især af, hvor meget kortisol som findes i kroppen og hvor længe sygdommen har varet.

Ofte ses flere af følgende symptomer:

  • Øget drikkelyst og øget urinproduktion.
  • Muskeltab
  • En stor og udspilet bughule.
  • Hudforandringer karakteriseret ved pelstab, mørkpigmentering og tynd og sart hud.
  • Overvægt
  • Sløvhed

 

Diagnose

Det er ofte meget vanskeligt at stille diagnosen Cushings syndrom hos kat. Mange katte som diagnosticeres med Cushings syndrom, lider også af en behandlingskrævende sukkersyge.

Sygdomshistorien sammenholdt med en klinisk undersøgelse samt en blod- og urinprøve kan lede mistanken hen mod Cushings syndrom. Derudover udføres flere belastningsprøver af binyrerne

I de fleste tilfælde er blodprøveresultaterne ikke konklusive. I disse tilfælde er det være nødvendigt på anden måde at påvise en tumor i enten binyrerne eller hypofysen. Dette kan gøres ved en ultralydsscanning eller ved en CT/MRI scanning.

 

Behandling

Behandling af Cushings syndrom hos kat er generelt meget vanskeligt.

Der findes både en kirurgisk og medicinsk behandling af Cushings syndrom. Ved den kirurgiske behandling fjernes den påvirkede binyre. Den kirurgiske løsning er ofte besværlig og forbundet med betydelig risiko for alvorlige komplikationer.

De medicinske behandlingsmuligheder er ligeledes forbundet med betydelig risiko for alvorlige bivirkninger.

Oftest anbefales aflivning.

I de tilfælde, hvor symptomerne skyldes langvarig behandling med kortisol-lignende medicin, fx prednisolon, bør dosis af denne reduceres, hvis det er muligt.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.