Betændelse i hornhinden hos kat, eller Eosinofil Keratitis, er en sygdom der kan ses hos alle racekatte og almindelige huskatte.

Årsag

Årsagen er ukendt, men herpesvirus er påvist i mange tilfælde samtidig med eosinofil keratitis. 

Symptomer

Det ene eller begge øjne kan fra starten være angrebet. I hornhinden ses i begyndelsen et hvidt til lyserødt uklart område i hornhinden, der hyppigt starter ved den udvendige eller indvendige kant af horhinden. En slags osteagtig belægning, der klistrer let til hornhindens overflade.

Der ses også uklarhed i hornhinden omkring området og indvækst af blodårer i hornhinden og betændelse i øjets bindehinde, der bliver rød. Slimet udflåd fra øjet er  normalt og katten kniber øjnene sammen ved stærkt lys.

I nogle tilfælde er der en nedsat produktion af den vandige del af tårevæsken.

Diagnose

Dyrlægen foretager en mikroskopisk undersøgelse af et overfladisk skrab fra området i hornhinden. Ved en speciel farvning af det udtagne materiale kan der i de fleste tilfælde påvises et forøget antal af eosinofile hvide blodlegemer.

Dyrlægen kan eventuelt supplere med undersøgelse for herpesvirus.

Behandling

Behandling med specielle øjendråber kan i de fleste tilfælde fjerne sygdommen i hornhinden, men i mange tilfælde er det nødvendigt med en langvarig behandling. I starten behandles øjet flere gange daglig, men senere kan behandlingen trappes ned til en enkelt gang daglig eller hver anden dag.

I tilfælde hvor lokal behandling af øjet ikke er tilstrækkeligt, må der samtidig behandles med binyrebarkhormoner.

Ved påvisning af herpesvirus må der også behandles med medicin mod denne sygdom.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.