Smitte

Anaplasmose er forårsaget af bakterien ”anaplasma phagocytophilum”. Overførsel af bakterien fra flåten sker normalt efter, at flåten har siddet på katten og suget blod i et til to døgn.

Symptomer

Inkubationstiden, det vil sige tiden fra, at dyret smittes til at sygdom opstår, er ca. 7-14 dage. I tilfælde hvor infektionen forårsager sygdom, er symptomerne ofte uspecifikke. Hyppige symptomer er bl.a. feber og generelle tegn på smerte, stivhed, ømhed, halthed og nedsat motionslyst.

Hvad kan man selv gøre?

Forebyggende behandling består i at undgå flåtangreb ved brug af flåtprofylakse samt regelmæssig og gerne daglig gennemgang af kattens pels, således at flåter kan fjernes, inden de smitter katten.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Hvis katten får akut feber, akut smertefuld halthed eller kraftigt nedsat almentilstand, bør man opsøge dyrlægen samme dag.

Diagnostik

I en akut tilstand, især i feberfasen, kan bakterier undertiden påvises i de hvide blodlegemer ved hjælp af mikroskopi eller en PCR-undersøgelse af en blodprøve. Specifikke antistoffer mod anaplasma-bakterien kan ligeledes måles i blodet.

Påvisning af antistoffer alene er imidlertid ikke tilstrækkeligt for at kunne stille en endelig diagnose på en sygdom, eftersom antistoffer kun viser, at katten har været udsat for infektionen på et tidspunkt i sit liv. Forekomsten af antistoffer bør derfor nøje sammenlignes med andre kliniske fakta som anamnesen, symptomer og resultater fra supplerende undersøgelser og analyseprøver.

Behandling hos dyrlægen

Normalt giver dyrlægen katten intravenøs væskebehandling. Katten behandles med antibiotika og smertelindring.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.