Årsag

Der findes mange stoffer, der er giftige for kattens nyrer og kan forårsage akut nyresvigt. Eksempler på disse stoffer er liljeplanter, kølervæske (ethylenglykol) og forskellige lægemidler. Hvis man har mistanke om, at katten er kommet i kontakt med nogle giftige stoffer, bør man straks kontakte en dyrlæge. En akut nyreskade kan også forekomme ved infektion i nyrerne, svulst i nyrerne og betændelsestilstande.

Symptomer

Symptomer på akut nyreskade kan forekomme pludseligt. Katten bliver svag og træt, spiser mindre og får akutte smerter i bugen. Opkastning og diarré er almindeligt, og i alvorlige tilfælde kan katten få neurologiske symptomer. I begyndelsen af en ​​nyreskade kan katten drikke mere og urinere mere end normalt for herefter ikke at kunne producere urin overhovedet.

Diagnose og behandling

Dyrlægen vil tage blodprøver for at konstatere nyreskaden samt for at måle, hvor alvorlig skaden er. Derefter måles hvor effektivt nyrerne bortfiltrere urinstoffer fra blodet, da indholdet af disse stiger i blodet i tilfælde af nyreskade. Urinprøver tages for at kontrollere, om der er tale om infektion eller, om der kan findes krystaller eller andre abnormiteter. En ultralydsundersøgelse af nyrerne kan give mange oplysninger såsom visse forgiftninger, der giver voldsomme forandringer i nyrerne.

Intravenøs væskebehandling er en centralt del af behandlingen af en ​​akut nyreskade. Urinudskillelsen og nyreværdien måles kontinuerligt for at sikre, at nyrerne genvinder deres evne til at filtrere blodet.

Det er vigtigt, at en kat med akut nyresvigt hurtigt kommer i pleje for, at prognosen bliver så optimal som muligt. Efter en akut nyreskade, er der risiko for, at katten udvikler en kronisk nyreskade.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.