Yorkshire terrier

Denne firbenede ven, der er kendt for sin smukke pels, er klassificeret som en selskabshund, men dens personlighed er ren terrier. Yorkshire terrier er klog, nysgerrig og elsker at lege. Dog er de kendte for deres højlydte gøen. Men hvis de trænes godt, vil de glædeligt putte sig på dit skød om aftenen.

Fakta og information om yorkshire terrier (yorkie)

Yorkshire terrier, også kaldet "yorkie", stammer fra Yorkshire. I midten af det 19. århundrede kom vævere fra Skotland til Yorkshire på jagt efter arbejde og med sig bragte de flere forskellige varianter af små terriere. Der er ingen nøjagtige arkiver over de racer, der har bidraget til at skabe yorkies, men baseret på dens udseende menes det at clydesdale, paisley og skye terrier alle er en del af dens aner.

På grund af dens lille størrelse blev yorkshire terrier oprindeligt avlet, for at fange rotter i Yorkshires møller og miner, under den industrielle revolution. Efterhånden som den blev mere og mere en selskabshund, blev den en moderigtig skødehund for engelske damer i den sene viktorianske tid, men dens begyndelse var udelukkende i arbejderklassen.

Yorkshire terriers temperament

Lille i størrelse, men stor i personlighed; yorkshire terrier er aktiv, meget overbeskyttende, klog, nysgerrig og vild med opmærksomhed.

Yorkie er både underholdende, stædig og kærlig over for deres familie. Men tro mod deres terrier-arv, er de undertiden mistænkelige over for fremmede, og mange under-socialiserede Yorkier gør ved mærkelige lyde eller nye mennesker.

Aktivitetsniveau

Selv små hunde kræver motion for at forblive sunde, både mentalt og fysisk. Og som de fleste terriere er Yorkie en energisk ledsager i en lille pakke. Selvom det er mange år siden, at de havde et "fuldtidsjob" som rottefangere i miner, har de fleste af disse hunde et stærkt ønske om at jage, lege og bruge deres muskler.

Yorkies vil drage fordel af både moderat træning såsom lange gåture, såvel som at jage efter en tennisbold i baghaven. At deltage i hundesport, som lydighed eller agility, er også en god måde at holde din Yorkie sund og samtidig udfordre dens sind.

Pelspleje

Yorkshire terriers pels er lang, silkeagtig og perfekt lige. Pelsen ligner meget menneskehår og bør behandles i overensstemmelse hermed. Hvis du holder deres pels lang som hos en show-hund, er der et ekstremt højt vedligeholdelsesniveau, og de skal børstes dagligt. Men selvom du holder pelsen kort, er det vigtigt at børste din Yorkie for at holde den ren.

Håret på den øverste del af hovedet skal trimmes kort eller trækkes op i en topknude for at undgå øjenirritation. På plussiden fælder Yorkies ikke meget, hvilket kan gøre dem mindre problematiske for folk med allergi. Træn den til at børstes i en tidlig alder, helst fra den dag din hvalp flytter ind.

Træning af yorkshire terrier

Yorkie skal fra en tidlig alder være socialiseret til at kunne håndtere forskellige situationer, mennesker og andre hunde. Tag langsomt din hund med i nye situationer, og altid i en rolig og glad atmosfære.

Racen elsker sine ejere og er meget intelligent og ivrig efter at behage. De fleste Yorkies reagerer godt på træning, fordi de elsker al den opmærksomhed de får for at lave tricks. Og på trods af deres lille størrelse kan Yorkies deltage i og være fremragende til hundeaktiviteter som rally, agility og lydighed.

Størrelse og vægt

Yorkierne er uregelmæssige i størrelse. Det er ikke usædvanligt at et enkelt kuld indeholder forskellige størrelser.

 • Højde: 15–25 cm.
 • Vægt: 2–4 kg for en fuldvoksen Yorkie.

Farve

Yorkshire terrier er en langhåret race, som ikke har en underpels som mange af de andre hunde. Kun fire farver eksisterer indenfor denne race;

 • Blå
 • Sort
 • Guld
 • Tan

Hvalpe fødes sorte, den blå og tan pels udvikler sig gradvist, normalt efter at de er et år gamle.

Specielt om racen

Yorkie er ikke et godt valg for familier med små børn, fordi dens egen lille størrelse sætter den i fare for kvæstelser. Men som ledsager og ven til lidt ældre børn og voksne er det en praktisk hund, der er let at have med sig.

Arvelige sygdomme

De fleste Yorkies lever lange, sunde liv, men der er visse forhold, der er fælles for racen. Som næsten alle små hunderacer er de sårbare over for patella luksation. Denne tilstand involverer at knæskallen glider væk fra sin plads, hvilket er meget smertefuldt.

Disse hunde kan også være tilbøjelige til:

 • Øjenproblemer
 • Tandproblemer
 • Hypothyreose
 • Calvé-Legg-Perthes sygdom

Derudover er det mere sandsynligt, at en lille hund som Yorkie bliver såret af fald, andre hunde og klodsethed fra mennesker.

Foder

Mængden af mad, der er rigtig for din hund, varierer med forskellige fødevaretyper. Der er nogle fødevarer, der er kalorierige, mens nogle har færre kalorier.

Husk, at en meget aktiv hund har brug for mere mad end en såkaldt sofa-hund. Hold din hund i god form ved at måle maden og fodre den to gange om dagen, i stedet for at lade mad være tilgængelig hele tiden.

Hundetype:

Selskabshund

5 fakta om yorkshire terrier

 1. Racen yorkshire terrier blev oprindeligt avlet for at fange rotter i Yorkshire møller og miner, under den industrielle revolution.
 2. Yorkshire terriers kan ikke lide koldt vejr og er tilbøjelige til kulderystelser, især hvis de er fugtige eller opholder sig i fugtige områder.
 3. Nogle yorkshire terrier kan være højlydte og gø af hver en lyd de hører. Derfor er det en god idé at være konsekvent i dens opdragelse tidligt.
 4. På trods af deres titel som selskabshunde, elsker disse hunde hastighed, action og masser af ros. Sport som agility og rally er skræddersyet til dem.
 5. Racen antages at være verdens første terapihund, da den besøgte sårede soldater på hospitaler under 2. verdenskrig.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.