Langhåret collie

Ud over tv-serien om Lassie er collien en populær hund på grund af sit energiniveau, intelligens og venlighed. Den har sin oprindelse som jagthund og har et stort behov for fysisk og mental stimulering - en perfekt hund til en aktiv ejer.

Hurtige fakta

Hver hund er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Børnevenlig

  Nogle hunde har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Erfaring

  Hvor meget tidligere erfaring som hundeejer har du brug for, før du overvejer at anskaffe dig denne race.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Gøende

  Hvor hyppigt denne race har tendens til at gø.

Fakta og information om langhåret collie

Colliens oprindelse er ikke helt klarlagt, men den betragtes som værende skotsk. Den menes at være udviklet fra en blanding af lokale hunde og de hunde, som romerne bragte til Skotland, da de invaderede De Britiske Øer.

Hundene blev hovedsageligt brugt som hyrdehunde af store fåreflokke. Mange collier er i stand til at arbejde hårdt, hvis de får chancen, skønt de hovedsageligt ses som selskabshunde i dag. Nutidens langhårede collie er en noget raffineret version af den oprindelige hårdtarbejdende hyrdehund.

Ud over at være en vidunderlig hund, kan den stigende interessen for collier skyldes to forskellige faktorer. Den ene er, at dronning Victoria var en stor beundrer af collien, hvilket førte til øget interesse for racen som en smuk selskabshund. Den anden faktor er relateret til den populære tv-serie Lassie fra 1950, hvor hundens omdømme fik endnu et løft, rundt omkring i verden.

I dag findes collien både som lang- og korthåret, og de afviger kun i pelslængden.

Temperament

Collien er en meget intelligent hund, der er meget lærenem og villig til at arbejde. Den er kendt for sin hengivenhed og vil gøre alt for at beskytte sin familie. Den er dog også venlig over for folk uden for familien. Da racen er meget aktiv og legesyg, er den en god kammerat for børn og aktive familier. Den trives også godt sammen med andre hunde og kæledyr. Den tilpasser sig generelt godt til mange slags situationer og hjemmemiljøer, men kun så længe den får masser af daglig træning - både fysisk og mentalt.

Aktivitetsniveau for langhåret collie

Collien er som sagt en selskabshund, men med sin baggrund har den brug for masser af træning. Den trives bedst, når den får en kombination af afslappende øjeblikke med familien og er en del af familiens aktiviteter. Udover de daglige regelmæssige gåture kan du tage collien med dig på en løbetur, en legestund i haven og mentalt stimulerende øvelser. Collien elsker at arbejde!

Det er en populær showhund og klarer sig godt inden for hundesport, såsom hyrdning, agility, lydighed, vilde spor og rally-lydighed. Den trives, når den føler sig involveret i ejerens tilstedeværelse.

Undervurder ikke colliens store størrelse og aktivitetsbehov. Tænk over, om du har tiden, energien og mulighederne, før du køber en collie.

Pelspleje af langhåret collie

Bliv ikke afskrækket af dens lange pels, den er faktisk ikke så svær at håndtere. Børst pelsen grundigt igennem en gang om ugen og oftere i fældningsperioderne. Glem ikke pelsen bag ørerne, ved albuerne og bag på lårene - det kan kræve lidt mere omhu.

Ved fældning kan hunden bades for lettere at fjerne løse hår, og ellers bades den blot efter behov.

Træning af collie

Selvom collien er venlig over for de fleste fremmede, kan den dog være mistænksom over for visse personer, især når den prøver at beskytte familiens børn. Oftest er denne race hjertelig og rolig, men den kan godt gø, hvis den efterlades alene for ofte eller ikke får opfyldt sine aktivitetsbehov. Husk at træne din collie dagligt og varierer den måde, du udfordrer den på - gentagne øvelser vil kede den, da den lærer hurtigt.

Begynd træning af din collie allerede den dag, du får den hjem. Den er i stand til at blive trænet i en ung alder.

Størrelse og vægt

Colliens kropsform er stærk og fleksibel.

 • Højde: for hanner er 56–61 cm og for tæver 51–56 cm.
 • Vægt: mellem 22–32 kg.

Farver

Collien har en lang smuk pels, der kommer i tre forskellige variationer:

 • Blue merle
 • Trefarvet
 • Zobel med hvide aftegninger

Særligt for racen

Collien stiller høje krav til træning og aktivitet. Sørg for, at du kan imødekomme disse behov og holde den mentalt stimuleret, ellers får du en hund, som keder sig og bliver destruktiv.

Udover sit træningsbehov har den også høje sociale behov. Manglende opfyldelse af disse behov vil medføre, at collien har tendens til at gø, især hvis den efterlades alene for længe. Lad din collie være en del af families aktiviteter, hvis du har mulighed for det.

Arvelige sygdomme

Collien ligger på et gennemsnitligt niveau, når det kommer til statistikker over skader og sygdomme. Nedenfor er listet sygdomme, som collie er prædisponeret for:

Racen er inkluderet i Special Race Specific Judges Instructions (SRD) for risikoområder, såsom mangelfulde hjørnetænder og ængstelig mentalitet.

Foder til collie

Hunde er individer, hvilket betyder, at din hunds foderbehov skal være baseret på dens egenskaber og kondition. Faktorer, der spiller ind, er alder, størrelse, aktivitetsniveau og stofskifte. Spørg din dyrlæge, hvis du undrer dig over din hunds foderrutiner.

Hundetype

Hyrdehunde

5 fakta om collien

 1. Virker collien dig velkendt? Tja, mange mennesker forbinder denne skønhed med 50'ernes tv-stjerne Lassie.
 2. Collien er meget intelligent og lærenem - en perfekt race til enhver opgave.
 3. Det er også en kærlig selskabshund, der vil gøre alt for sin familie.
 4. Dens oprindelse som en hårdtarbejdende hyrdehund ses i dag tydeligt hos dens forskellige egenskaber. Du skal derfor tage dens høje energiniveau med i betragtning, når du overvejer at købe en collie.
 5. Collien har en lang smuk pels, der kræver en vis pleje, men ikke så meget, som du måske tror.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.