Finsk lapphund

Den finske lapphund er en henrivende hund med stærke hyrdeinstinkter. Dette skyldes dens oprindelse som hyrdehund blandt samerne i Lapland. Hvis du leder efter en aktiv og opmærksom ven, kan dette være hunden for dig.

Hurtige fakta

Hver hund er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Børnevenlig

  Nogle hunde har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Erfaring

  Hvor meget tidligere erfaring som hundeejer har du brug for, før du overvejer at anskaffe dig denne race.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Gøende

  Hvor hyppigt denne race har tendens til at gø.

Fakta og information om finsk lapphund

Historien om den finske lapphund startede blandt det nomadiske samiske folk for hundrede af år siden, hvor hunden hjalp dem med at beskytte og drive deres rensdyr. Men da samernes liv langsomt ændrede sig gennem det 20. århundrede, på grund af nye teknologier og mindre grad af nomadisk levevis, blev de mindre afhængige af hundene til at drive rensdyr. Samtidig blev denne race mere og mere populær i Skandinavien.

Efter Anden Verdenskrig definerede den finske kennelklub racens standarder, som var baseret på den samiske rensdyrs-drivende hund. Racen blev derefter kaldt finsk hyrdehund (Lapponian Herder). Siden da er racestandarden blevet ændret flere gange, før den blev slået fast i 1970'erne. Dog blev racens nuværende navn, finsk lapphund, først etableret i 1993. I dag er den finske lapphund en ganske populær selskabshund, fordi den både er aktiv, villig og meget venlig.

Finsk lapphunds temperament

Med sin oprindelse som hyrdehund, er den finske lapphunds egenskaber meget alsidige. For at hunden var i stand til at udføre sine opgaver, skulle den være modig, opmærksom og mentalt stabil.

Samtidig skulle den også være rolig og sikker, så den kunne holde samling på flokken. Disse egenskaber har gjort denne lille pelsede ven til både en god vagthund og en populær selskabshund.

Den er social både med andre hunde, mennesker og er god til børn. Andre dejlige egenskaber ved denne race er, at den er venlig, ydmyg og kærlig, hvilket også gør den til en fremragende terapihund.

Aktivitetsniveau

Grundet racens alsidighed er den hurtig til at skifte mellem hvile og arbejde. Den kræver træning på daglig basis, som udfordrer den både fysisk og mentalt, ellers vil den hurtigt blive understimuleret. Dette betyder, at det er den perfekte hund til dig, der ønsker en aktiv ven, som er villig til at arbejde.

Variér aktiviteterne mellem lange gåture, løb, vandreture og mere udfordrende øvelser. Derudover holder din hund også med glæde en pause på sofaen sammen med dig. Hvis du opfylder hundens aktivitetsbehov, vil du mindske risikoen for, at den bliver destruktiv eller for larmende.

Den finske lapphund præsterer også godt inden for hundesport, såsom lydighed og agility. Så hvis du ønsker at tage træningen til et nyt niveau, har du rig mulighed for det med denne race.

Pelspleje hos finsk lapphund

Den finske lapphund har en tyk og fyldig dobbeltpels, som kræver lidt pleje, men ikke for meget. Takket være racens grove dækhår falder snavs let af og er samtidig med til at forhindre, at hunden bliver våd indtil huden. Børst pelsen igennem af og til, især i fældningsperioderne, for at holde pelsen under kontrol og fjerne døde hår.

Giv kun den finske lapphund et bad, når det er nødvendigt, ellers vil pelsen blive for blød. Udover den regelmæssige pleje forbliver pelsen fin uden for store anstrengelser.

Det er vigtigt at begynde pelspleje af den finske lapphund allerede i en ung alder. Dette vil gøre det nemmere for den at acceptere pelspleje senere hen i livet.

Træning af finsk lapphund

En intelligent og aktiv hund har brug for varierende træning for at trives. Da den finske lapphund er samarbejdsvillig og lærenem, skaber den normalt ingen problemer, så længe du opfylder dens behov. Benyt dig af positive forstærkningsmetoder og hold øvelserne sjove og korte, så undgår du, at hunden kommer til at kede sig. Som sagt er denne race fantastisk til hundesport, såsom nose work og rally-lydighed.

Med sin baggrund som hyrdehund, har den finske lapphund en tendens til at gø meget. For at undgå sure naboer, skal du derfor lære din ven, hvornår det er tilladt at gø og hvornår det ikke er.

Størrelse og vægt

Den finske lapphund har en robust krop.

 • Højde: ca. 49 cm for hanner og ca. 44 cm for tæver.
 • Vægt: mellem 19-21 kg.

Farver

Pelsen hos ​​en finsk lapphund findes i alle slags farver og kombinationer, såsom:

 • Sort
 • Blond
 • Brun
 • Tan

Særligt for racen

Grundet sin oprindelse i det fjerne nord er den finske lapphund intolerant over for varme. Du bør derfor holde den indendørs på varme sommerdage. Denne race modnes også senere i forhold til mange andre racer. De udvikler sig langsomt, men lever ofte et langt liv.

Arvelige sygdomme

Racen har ingen kendte afgørende fysiske sundhedsmæssige problemer. Dog kan hofteledsdysplasi, albueledsdysplasi og progressiv retina atrofi forekomme. Andre lidelser, som man skal være opmærksom på, er:

 • Canine multifokal retinopati (CMR3)
 • Degenerativ myelopati
 • Glycogen Storage Disease Type II (GSDII) eller Pompes sygdom

Kontakt din dyrlæge, hvis du er i tvivl om din hunds sundhedstilstand.

Foder til finsk lapphund

Som med alle andre hunde, afhænger fodervaner og mængden af ​​foder af individuelle faktorer, såsom vægt, aktivitetsniveau, alder m.m. Giv altid din hund proteinrigt foder af høj kvalitet.

Hundetype

Hyrdehund

5 fakta om finsk lapphund

 1. Den finske lapphund har stærke hyrdeinstinkter på grund af sin oprindelse, hvor den beskyttede og drev rensdyr.
 2. Denne hund er meget aktiv og har brug for regelmæssig og varierende træning for at trives.
 3. På den ene side er den finske lapphund aktiv og opmærksom, mens den på den anden side er rolig og mentalt stabil.
 4. Med sin oprindelse i det fjerne nord er den finske lapphund intolerant over for varme. Hold den derfor indendørs på varme dage.
 5. Denne pelsede ven kræver regelmæssig pelspleje, men takket være dens grove dækhår falder snavs let af.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.