Chihuahua

Chihuahua hunde er opmærksomme, meget intelligente og modige hunde med et stort hjerte. Den er meget loyal over for sin ejer og gør alt for at beskytte dem, den elsker, upåvirket af det faktum, at den er verdens mindste hund.

Hurtige fakta

Hver hund er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Børnevenlig

  Nogle hunde har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Erfaring

  Hvor meget tidligere erfaring som hundeejer har du brug for, før du overvejer at anskaffe dig denne race.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Gøende

  Hvor hyppigt denne race har tendens til at gø.

Fakta og information om chihuahua

Der er forskellige teorier omkring, hvor chihuahuaen stammer fra. Nogle eksperter mener, at aztekerne eller inka-folket fremavlede hunden, mens andre hævder, at racen kan spores tilbage til spanske hunde fra det 15. århundrede.

Under alle omstændigheder stammer navnet på racen fra den mexicanske delstat Chihuahua, og de fleste historikere accepterer tanken om, at de tidligste chihuahuaer blev fundet her i slutningen af ​​1800-tallet. Senere begyndte landmændene i den mexicanske provins at sælge de små hunde til rejsende fra USA.

Turisterne var så begejstrede for den mindste hunde i verden, at racen hurtigt spredte sig over hele Amerika og derfra til Europa. Racen er i dag meget populær, og ikke kun for berømtheder, som bærer dem rundt i deres håndtasker.

Temperament

Chihuahuaer er legesyge skabninger, som elsker at være tæt på deres tobenede familiemedlemmer. De er trofaste og vil i mange tilfælde utvivlsomt forsvare deres ejer, selvom det sætter dem selv i fare.

Dette skyldes, at de har et stærkt beskyttelsesinstinkt, og derfor er det ikke ualmindeligt, at de gøer af fremmede og andre hunde. Så snart de indser, at der ikke er nogen fare på færde, er de ikke bange for kæleri med den ubudne gæst.

Mange har et indtryk af, at racen er meget skrøbelige, og dens størrelse får folk til at tro, at de ikke er i stand til at klare ting, som forventes af en større hund.

Aktivitetsniveau

Chihuahuaen er meget mere holdbar og sejere end mange mennesker tror, og ​​det er bestemt ikke en hund, du bliver nødt til at bære rundt. Den er aktiv og elsker at følge med i alle slags aktiviteter - alt fra agility til lange gåture i dejligt vejr.

Som andre hunde har den det bedst med regelmæssig motion, men den kan som regel få tilstrækkeligt med motion på lidt plads. Det skal dog ikke fornægtes, at de elsker at tilbringe en regnfuld fredag ​​aften på sofaen med kæleri.

Pelspleje hos chihuahua

Der er to forskellige typer af chihuahua: Langhåret og korthåret. De langhårede har en blød og lang pels, der kan være både glat eller let bølget.

De korthårede har en tyk og kort pels, der er glat og skinnende rundt om hovedet og på kroppen. Uanset om pelsen er lang eller kort, kræver den ikke særligt meget pleje.

Du bør dog børste pelsen på de langhårede regelmæssigt for at undgå filtre. Giv dem også et bad et par gange om året, eller når de bliver snavsede.

Træning af chihuahua

Chihuahua er avlet som en selskabshund, men det er en aktiv hund, som har det bedst med at få lov til at bruge sin energi. De har brug for en passende mængde motion – og med regelmæssige gåture og leg, vil du holde din ven i fin vægt og stand.

Som alle hunde skal chihuahuaer også socialiseres og opdrages konsekvent fra starten. Som sagt, elsker de små hunde at gø, og det kan være nødvendigt at lede hunden i den rigtige retning med træning og øvelser.

Når chihuahuaen opdrages på en kærlig måde, lærer den hurtigt og bedst at blive en venlig hund, med et godt temperament. Sørg for, at den bliver vant til andre hunde, dyr og børn så tidligt som muligt, for at undgå at den bliver en frustreret hund, der skælder ud af frygt.

Størrelse og vægt

Chihuahuaen er verdens mindste hunderace, hvor højden hos både hanner og tæver ligger mellem 15-25 cm. De kan veje alt fra 500 g til 3 kg, men de mindste hunde er normalt ikke så sunde.

Farve og udseende

Farverne er lige så forskellige som racens karakter. Alle farver, nuancer og kombinationer af disse er tilladt, undtagen merle.

Chihuahuaen er ikke kun kendetegnet ved dens lille størrelse, men også af de store flagermus-ører og de uforholdsmæssigt store øjne. Lige typisk er det æbleformede hoved og den korte spidse snude.

Særligt for racen

Chihuahuaer er ret følsomme over for kulde og ryster let, hvis de fryser. Giv din Chihuahua en varm frakke eller sweater på, når I er ude i koldt eller vådt vejr.

Det er også godt at vide, at chihuahuaer ikke altid fungerer så godt sammen med småbørn. Kombinationen af ​​en lille og temperamentsfuld hund sammen med et lille barn kan ende dårligt.

Hvis hunden ikke holdes korrekt, kan den springe fra barnets hænder og skade sig selv. Derudover tøver en chihuahua ikke med at forsvare sig selv, hvis den bliver behandlet dårligt. Selvom du ikke selv har børn i familien, skal du altid sørge for, at hunden vænner sig til dem i ung alder, så den ikke bliver bange for dem senere i livet.

Chihuahuaer er født med et blødt sted på toppen af ​​hovedet. I nogle tilfælde lukker den åbne fontanel ikke helt, og det er derfor meget vigtigt at behandle denne race forsigtigt. Tryk aldrig på det bløde sted, et lille slag kan medføre stor skade.

Arvelige sygdomme

Racen har en meget høj gennemsnitlig forventet levealder. Det er ikke ualmindeligt for dem at blive 15+ år, hvilket er enestående selv for en lille hund. Du skal dog vide, at chihuahuaer kan være disponeret for nogle specifikke sygdomme. Nogle af dem er:

 • Parodontose: En inflammation eller infektion i tandkødet, der resulterer i svækkelse eller tab af de fæstnende strukturer omkring tanden. Det opstår på grund af plak og tandsten, som får lov til at sidde på tænderne over længere tid.
 • Patella luxation: Det opstår, når hundens knæskal smutter ud af sin fure. Det skyldes enten svækkelse af strukturerne omkring knæskallen eller de ledbånd, der holder knæskallen på plads.
 • Urolithiasis: Stendannelse i urinvejene, normalt i nyrerne eller blæren. De kaldes ofte nyre- eller blæresten. Disse sten irriterer den indvendige del af urinvejene.
 • Mitralklapsygdom: Det opstår, når mitralklappen ikke fungerer korrekt. Efterhånden som mitralklappen fortykkes, kan den ikke lukke ordentligt til, og små mængder blod vil føres tilbage til det venstre forkammer. Med tiden kan det forårsage kongestiv hjertesvigt.

Gør det til en vane at få hunden undersøgt to gange årligt og foretage rutinemæssig diagnostik, for at fange problemer tidligt.

Foder til chihuahua

Udover at tage sig af din chihuahua, er den bedste start på et sundt liv: en sund og nærende diæt. Valg af den rigtige ernæring afhænger af mange forskellige faktorer, såsom alder, vægt og aktivitetsbehov.

En chihuahua-hvalps foder skal bestå af velafbalancerede andele af energi, mineraler, sporstoffer og vitaminer, fordi hos små racer er risikoen for overfodring markant større end hos de store racer.

Når chihuahuaen er fyldt otte måneder, har den brug for voksenfoder. En god tommelfingerregel er at kigge efter foder, der indeholder 40 procent kød og 40 procent grøntsager. De resterende 20 procent bør bestå af stivelse, såsom pasta. Kontakt din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

Hundetype

Selskabshund

5 fakta om chihuahua

 1. Chihuahua er verdens mindste hunderace.
 2. Racen har en meget høj gennemsnitlig forventet levealder. Det er ikke ualmindeligt for dem at blive 15+ år.
 3. Der er to forskellige typer af chihuahua: Langhåret og korthåret.
 4. Chihuahuaen kan lide at gø, som regel fordi den har et stærkt beskyttelsesinstinkt.
 5. Trods sin lille størrelse er chihuahuaen meget mere holdbar og sejere, end mange mennesker tror.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.