Bichon havanais (havaneser)

Den kærlige lille pelstot er blevet en utroligt populær hund i både Danmark og udlandet. Med sit legesyge sind og sin hengivenhed overfor familien, er den en skøn hund for mange familier.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Børnevenlig

    Nogle hunde har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
  • Energiniveau

    Hvor aktiv denne race plejer at være.
  • Erfaring

    Hvor meget tidligere erfaring som hundeejer har du brug for, før du overvejer at anskaffe dig denne race.
  • Pelspleje

    Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
  • Fælder

    Hvor meget pels denne race normalt fælder.
  • Gøende

    Hvor hyppigt denne race har tendens til at gø.

Fakta om bichon havanais

Bichon havanais, eller havaneser som den bliver kaldt i daglig tale,  stammer fra det vestlige middelhavsområde og har rødder helt tilbage til 1700-tallet. Racen blev udviklet langs de spanske og italienske kyster, og ifølge sagnet var racen en rigtig skibshund.

Havaneseren blev taget med på lange skibsrejser på italienske og spanske handelsskibe. Her var den underholdning og selskab for de søfarende på deres lange rejser. På den måde kom bichon havanais til Cuba, hvor den blev populær blandt velstillede damer, og blev brugt som bestikkelse, gave eller handelsvare. Pga. den politiske situation i Cuba forsvandt racen stort set herfra, men Cubanske flygtninge tog racen med til USA og herfra spredte racen sig til resten af verden.

Temperament

En bichon havanais er en legesyg og kærlig selskabshund. Den er en hengiven familiehund, der typisk er glad for børn.

Den er charmerende og fræk og bevarer sit legesyge sind langt op i voksenalderen. Den er opmærksom og god til at holde vagt, hvilket betyder at den ofte vil sige til med gøen, når der er noget, der er usædvanligt. Racen er tæt knyttet til mennesker og holder sig derfor ofte tæt på sin ejer.

Aktivitetsniveau

Selvom havaneseren er en sød, nuttet selskabshund, så er det også en aktiv hund. Det er en hund, der har behov for regelmæssige gåture med nye indtryk. En bichon havanais vil trives godt med moderat træning.

Bichon havanais klipning og pelspleje

Pelsen er lang, blød og smuk. Den lange pels bliver 12-18 cm lang over det meste af kroppen, og den kræver pleje og pasning. Den har stort set ingen underuld, hvilket betyder at den fælder minimalt.

Pelsen kræver regelmæssig gennembørstning og det er vigtigt, at du lærer din bichon havanis at blive børstet helt fra hvalpetiden. Den omhyggelige opdrætter har lært hvalpene at børstning er rart, allerede inden de flytter hjemmefra.

Det er vigtigt med gode produkter til pleje af pelsen. En god børste, der ikke irriterer huden, og en shampoo og balsam er minimumsbehovet.

Træning af racen

Selvom havaneseren er en sød selskabshund, så vil en bichon havanais elske træning i hverdagen. Den er glad for mad og trives med positiv forstærkning. Den vil gerne lære nye tricks og med positiv træning, kan man lære en bichon havanais at gå uden snor.

En bichon er glad for sine mennesker og vil gerne gøre dem tilfredse. Den trives dårligt med råben og skæld ud. Da racen er legesyg, er det oplagt at bruge leg som en aktiv del af træningen.

 

Størrelse og vægt

  • Højde: ca. 23-27 cm.
  • Vægt: 4,5 – 7,5 kg.

Hvilke farver fås havaneseren i?

Farven kan variere med og uden aftegn. Man vil ofte se fawn (lys brun) i forskellige afskygninger, såsom i farverne sort, grå, brun, rødbrun og lignende. Racen ses kun sjældent i helt hvid.

Særligt for bichon havanais

En bichon havanais er ikke vild med at være alene hjemme. Den er meget knyttet til sine mennesker og er vant til at være social. Derfor kræver alene-hjemme-træning meget tid og omtanke. Det kan sagtens lade sig gøre at lære havaneseren at være alene hjemme, men det kræver træning.

Racen kan have problemer med tandsten og det er derfor en stor fordel at lære din hvalp at få børstet tænder. Det er den bedste måde at forebygge tandproblemer på. Har din bichon havanais fået tandsten, så få tænderne renset ved dyrlægen og forebyg herefter med daglig tandbørstning.

Arvelige sygdomme

Da racen oprindeligt udsprang af de få hunde, der blev taget med til USA af cubanske flygtninge, er det genetiske materiale lille. Derfor har der været problemer i racen med indavl og heraf arvelige sygdomme.

Med målrettet avl og gentest for arvelige sygdomme, er det dog lykkedes opdrættere at komme dette til livs. Husk at vælge din hvalp fra opdrættere, der har undersøgt sundheden på forældredyrene og har papirer på disse undersøgelser.

Typiske arvelige sygdomme er:

Foder til bichon havanais

Når du vælger foder til din bichon havanais, er det vigtigt at du vælger et foder, der dækker alle dens behov. Vælg et foder der passer til hundens størrelse og aktivitetsniveau.


Da det er en race med tendens til tandsten, kan det være en idé at supplere foderet med tilskudsfoder, der reducerer tandsten.
Er du i tvivl om, hvilket foder din hund skal have og hvilken mængde, så kan du altid kontakte din dyrlæge og spørge.

Hundetype

Selskabshund

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.