Svømmehale (watertail) hos hund

Svømmehale forekommer ofte efter bad og viser sig som en slapt hængende og øm hale. Svømmehale forekommer især hos retrievers og spanielhunde, men også hos andre vandglade hunde. Det skyldes, at symptomerne sædvanligvis udløses af, at hunden bader eller svømmer.

Årsag

Årsagen til svømmehale er ikke helt klarlagt. Det antages, at symptomerne forårsages af en inflammation i nerverne omkring haleroden eller muligvis en inflammation i musklerne i halen. Symptomerne udløses af vand og nedkøling i forbindelse med bad/svømning eller regnvejr. Det kan ikke udelukkes, at overanstrengelse af halemusklerne (som f.eks. hos en uerfaren svømmer) bidrager til forekomsten af tilstanden.

Symptomer

Hunden får meget øm hale med både smerte ved berøring, og når den forsøger at bevæge halen. Grundet smerten kan hunden sidde i en anderledes stilling, og nogle tæver kan have svært ved at urinere normalt. Halen hænger slapt ned, og hunden undgår at bevæge den. Hunden kan desuden have nedsat appetit og virke nedtrykt.

Diagnose

Ofte opstår mistanken om svømmehale, når typiske symptomer ses i forbindelse med, at hunden har badet. Udover en almindelig klinisk undersøgelse kan dyrlægen foretage en neurologisk undersøgelse og/eller en røntgenundersøgelse for at finde frem til andre mulige årsager til symptomerne, som f.eks. en skade i bagerste del af rygraden eller halen. I de fleste tilfælde udføres også en analyse af en urinprøve eller blodprøve.

Behandling

Svømmehale burde gå over af sig i løbet af 2-5 dage. Behandlingen er symptomatisk og består af at give smertestillende og antiinflammatorisk medicin.

Prognose og forebyggelse

En hund, som har haft svømmehale, har risiko for at få det igen, hvis den udsættes for samme forhold. Forebyg ved at tørre hunden, efter at den er blevet våd af efter et bad eller regn. Pak gerne hunden ind i et tæppe, hvis den har let ved at blive kold.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.