Sommertid er badetid

Både til to- og firebenede! Det er dejligt at køle sig ned i varmen, og for hunde, som ikke kan svede, er et bad på en varm sommerdag en god måde at køle sig ned på. Man bør dog være opmærksom på nogle ting, hvis man har en hund, der elsker at tage en dukkert.

Vådeksem/hot spot

Vådeksem eller Hot spot er en hudinfektion, vi ser meget i sommerhalvåret. Det forekommer sædvanligvis hos hunde med tæt og tyk pels, såsom Schæfer, Leonberger og Berner Senne, men alle hunde kan få det. Fugtig pels efter hyppig badning er en af ​​risikofaktorerne. Infektionen opdages ofte som et enkelt væskende sår eller et mindre parti små væskende sår (derfor kaldet hot spot), men når man begynder at undersøge/barbere pelsen af, kan sårene dække store dele af dyrets hud. Infektionen er ofte ubehagelig og vanskelig at få bugt med, da den let spreder sig. Store dele af pelsen må barberes af, som en del af behandlingen.

Hvis du har en hund, der ofte bader, kan det være en god ide at give den en rigtig sommerklipning eller endda barbere den helt ned til kroppen. På denne måde har pelsen mulighed for at tørre mellem badeturene, og man reducerer risikoen for vådeksem. Man kan også investere i en kølemåtte, så hunden ikke behøver at bade så ofte for at køle sig ned.

Læs mere om hot spot her.

Algeforgiftning

Flere alger er toksiske, dvs. giftige, for hunde, og de behøver ikke at drikke af vandet for at blive forgiftet. Badning i algeinficeret vand kan i værste tilfælde være dødeligt for hunden.

De mest almindelige giftalger er blågrønne alger, der primært blomstrer mellem juli og september, når vandet er varmest. I forbindelse med blomstringen dør mange af algerne og toksiner (giftstoffer) frigives til vandet. Toksiner samles i store mængder, så vandet bliver uegnet til badning for både mennesker og dyr. Der kan være toksiner tilbage i vandet flere dage efter algeblomstringen, selvom vandet ser rent ud. Lokal algeblomstring kan også forekomme senere på året.

Blåalger kan findes i søer, i brakvand og i havet. Der er over 30 forskellige arter, som kan medføre forgiftning. Nogle lever i overfladen, mens andre lever på bunden. Når algerne blomstrer, får vandoverfladen en blågrøn, grøn eller gulgrøn, grumset hinde.

Hunde kan blive udsat for algeforgiftning ved at drikke og/eller ved at bade i det forgiftede vand. Katte bader sjældent og plejer ikke at drikke vand med blåalger i, hvorfor de sjældent rammes af algeforgiftning.

Læs mere om algeforgiftning her.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.