Hvis din hund vejer for meget, kan det betyde en forringet livskvalitet og nedsat levetid hos hunden. Tilstanden kan give ophav til talrige sygdomme så som: 

 • Hjertekarsygdomme 
 • Lungesygdomme 
 • Leversygedomme 
 • Mavetarmsygdomme 
 • Sukkersyge 
 • Ledproblemer 
 • Rygskader mm.  

Desuden vil der være en øget risiko ved narkose og operationer. Det er derfor vigtigt at holde sit dyr god form for at forebygge sygdomme, og dermed også undgå uforudsete dyrlægeregninger. Samtidig har normalvægtige dyr en længere levetid og ofte en bedre livskvalitet. 

Årsager til overvægt hos hunde

Der kan være mange årsager til overvægt hos hunde, men i langt de fleste tilfælde skyldes det helt enkelt for meget mad (et for højt energiindtag) og for lidt motion, hvilket fører til et kalorieoverskud hos dyret og dermed fedme.

Overvægt hos dyrene kommer ofte af gode hensigter, hvor den omsorgsfulde dyreejer ønsker, at dyret skal have god mad, og herved kommer til at forkæle sin firbenede ven lidt for meget med godbidder og andet godt. Selvom vi alle gerne vil være gode ved vores dyr, kan det være svært at indse, at alt den mad faktisk kan være skadeligt for dyrets helbred. 

Overvægt kan dog også forekomme hos hunde, som er kastrerede eller steriliserede, hos ældre dyr, hvor stofskiftet er nedsat eller hos bestemte hunderacer. Visse sygdomme og lægemidler kan ligeledes forårsage en vægtforøgelse.  

Symptomer

En hund anses som værende overvægtigt, når den vejer 15 % over den ideelle kropsvægt. I så fald kan ribbenene være svære at mærke, taljen kan være forsvundet og der kan ses folder ved haleroden. 

Symptomer på fedme er desuden: 

 • Vejtrækningsbesvær 
 • Bevægelsesbesvær 
 • Sløvhed 
 • Dårligt humør 

Behandling og forebyggelse

Der er to måder, hvorved at hunden kan tabe sig, hvis den har lidt for meget fedt på sidebenene: 

 • Lavere kalorieindtag 
 • Mere motion 

Lavere kalorieindtag 

Et lavere kalorieindtag kan opnås ved, at dyret indtager en mindre mængde mad. En overvægtig hund skal derfor på diæt og følge et vægttabsprogram, som dyrlægen udarbejder specifikt til den individuelle hund. Det er vigtigt, at hunden kun får den kost, som fremgår af diætplanen.  

Det normale foder skal erstattes med slankefoder og vejes nøje, og den daglige anbefalede motion skal overholdes. Undgå at give hunden godbidder, men beløn i stedet med klap og rosende ord. Hunden skal løbende til kontrolbesøg hos dyrlægen for at følge op på behandlingen. 

For at forebygge overvægt er det af stor betydning at vælge det rigtige foder til hunden og i den rette mængde.  

Mere motion 

Mere motion bidrager til vægttab, fordi hunden forbrænder kalorier, når den rør sig. Hunden skal motioneres gennem turer og leg. Du kan for eksempel kæde din egen og din hunds motion sammen, hvis du eksempelvis kan lide at løbe.

Du kan også stimulere hunden ved at lege med den med bolde, pinde eller legetøj. Motion i vand kan også være hensigtsmæssigt, eftersom det er skånsom træning for leddene. 

Slankeprocessen kræver tålmodighed og udholdenhed, men det er vigtigt at overholde dyrlægens anvisninger for at få en slank og glad hund i sidste ende.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.