Min hvalp adlyder ikke - hvad skal jeg gøre?

De fleste hunde har gjort ting, som dens ejere foretrak den ikke gjorde. At hoppe op på køkkenbordet for at stjæle noget mad, flygte ud gennem lågen og ud i friheden, trække i snoren, gø af en nabo eller beslutte at jagte en kat. Der er nogle forskellige måder at gribe dette an på: du kan straffe hunden for dens dårlige manerer, eller du kan beslutte at lave en træningsplan. Tip: vi foreslår det sidste.

Først og fremmest: Hvis din hund gør noget farligt – såsom at løbe ud på vejen med biler eller sluge en æske med medicin – skal du stoppe ham med alle nødvendige midler. Dette er dog ikke træning, men at slukke en brand. Han vil ikke lære at undgå medicinæsker i fremtiden, hvis du stikker armen ned i halsen på ham, men det er måske det, der skal til for at redde hans liv, selvom du nok skal arbejde lidt på jeres forhold bagefter. Hunden forstår ikke, hvorofr du gjorde dette.
 
 
Men hvis din hund gør noget, der er "forkert", men ikke skadeligt - for ham eller en anden - vil du måske bare handle agere i momentet. Det kan være fristende at skælde smørrebrødstyven ud, men faktum er, at det allerede er sket. Du kan ikke få den lækre godbid tilbage, og det hjælper ikke at skælde ud på hunden. At skælde ud på din hund kan dog have en skadelig indvirkning på jeres forhold, og hvis timingen ikke er præcis – som den normalt ikke er – kan du ende med at straffe en helt anden adfærd. Såsom at lægge sig ved sofaen eller hvad hunden nu gør efter at have slugt den forbudte mad. Så i stedet for at straffe den uønskede adfærd, ender du med at straffe en adfærd, du gerne vil se.
 
"Men han skal vide, at han gjorde noget forkert!". Nå, egentlig ikke. Du skal bare fortælle ham, hvad han skal gøre i stedet, og ikke hvad han skulle have gjort for fem minutter siden. Og den eneste måde at fortælle hunden, hvad den skal gøre i fremtiden, er at forberede den på det. For eksempel: læg en sandwich på bordet og beløn hunden, når den lige kigger på den, når den sætter sig tæt på den, når den ser maden, men lægger sig i sin seng, og så videre. Ved at belønne denne adfærd vil den øges, og da han ikke både kan lægge sig på sengen og samtidigt stjæle en sandwich, vil han ofte vælge ikke at stjæle. Bare sørg for at bruge godbidder, der er lige så lækre som maden. Og i løbet af den tid, du træner ham, alle uger og måneder, indtil adfærden er pålidelig, bør du lade være med at efterlade sandwichen uden opsyn. For hver gang det lykkes ham at stjæle noget mad, bliver den adfærd stærkere.
 

De negative virkninger af straf

Sørg for at gøre den adfærd, du ønsker, stærk ved at belønne den nok. Så behøver du ikke straffe din ven – med dårligt resultat. Det gode ved belønning er, at efter den gode adfærd er etableret, skal du blot belønne den en gang imellem. Men med straf skal du enten skræmme livet af din hund eller gradvist øge straffen for at den virker. Og da straf har negative effekter såsom mistillid, apati, øget stress, mangel på selvtillid med mere, er den sikreste, mest kærlige og mest effektive måde at bruge belønningsbaseret træning, selvom det kræver lidt flere kræfter at planlægge.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.