Mavedrejning hos hund

Mavedrejning er en meget akut tilstand, hvor mavesækken roterer rundt omkring sin egen akse, ofte en hel eller en halv omgang. Det resulterer i en afsnøring af øvre og nedre mavemund, så luft og væske ikke kan komme ud.Ved mavedrejning gæres indholdet i mavesækken, og maven svulmer kraftigt op. Blodkarrene klemmes, og blodforsyningen lokalt til mavesækken og til hele forreste del af kroppen nedsættes.

Symptomer

De mest almindelige symptomer er, at maven begynder at svulme op, og at hunden forgæves forsøger at kaste op. Smerter fra bugen kan vise sig ved, at hunden har svært ved at lægge sig, svært ved at kigge mod maven og er urolig eller halser. Symptomerne udvikler sig ofte hurtigt, og almentilstanden forværres drastisk.

Større dybbrystede hunde er mere disponerede for mavedrejning, sandsynligvis på grund af deres kropsbygning og en mere bevægelig mavesæk i bugen. Indtagelse af store mængder mad og drikke på kort tid anses for at udgøre en risikofaktor.

Diagnose

Ofte mistænker dyrlægen hurtigt mavedrejning ud fra oplysningerne om de akut opståede symptomer. For at kunne stille en sikker diagnose tages et røntgenbillede af bughulen.

Behandling

Under den akutte behandling fokuserer dyrlægen på at genoprette cirkulationen ved intravenøs væskebehandling, og man giver smertestillende medicin. Når hundens tilstand er tilstrækkelig stabil, skal den opereres akut for at kunne vende mavesækken tilbage til sin normale position. Operationen bør ske så hurtigt som muligt for at lette trykket i mavesækken og blodkarrene. Dette sker normalt inden for få timer efter ankomsten til dyrehospitalet.

Operationen udføres under almen narkose, og dyrlægen laver et snit i maven for at få adgang til området. Under operationen tømmes mavesækken for luft, væske og foder med en sonde, som føres ned gennem spiserøret. Mavesækken vendes og syes derefter fast til bugvæggen for at forhindre, at en mavedrejning opstår igen. I nogle tilfælde er det bedst i første omgang at tømme mavesækken for luft, væske og foder med en sonde hvorefter mavesækken drejer sig på plads igen og stabilisere hunden med væske og smertestillende. Og først operere hunden en eller to dage senere.

Komplikationer

Der er flere komplikationer, der kan påvirke prognosen ved mavedrejning.

Hjerteartymi:

Grundet den nedsatte blodcirkulation og det shock, der opstår, kan hjertet blive påvirket, og hunden kan få en unormal hjerterytme. Hjerterytmen overvåges kontinuerligt under og efter operationen og arytmien behandles eventuelt med medicin, hvis der er behov for det.

Vævsskade i mavesækken:

Da blodtilførslen kan lukkes helt til dele af mavesækken, kan det betyde, at visse dele af mavesækken bliver så beskadigede, at de må fjernes. I sjældne tilfælde er vævsdød så udbredt, at hundens liv ikke kan reddes.

Miltskade:

Milten er placeret i nærheden af ​​maven, og når mavesækken roterer, gør milten det også. Undertiden kan blodkarret til milten beskadiges, og akutte blødninger kan opstå, hvilket kan betyde, at milten må fjernes.

Dødelig udgang:

Visse hunde er så stærkt påvirkede af deres nedsatte blodcirkulation, at de ender med at få en så kraftig shock-tilstand, at deres liv ikke kan reddes. Dødeligheden ved mavedrejning varierer mellem 5 og 15%. Det kan også være, at hunden er så svækket ved ankomst til dyrehospitalet, at dyrlægen vurderer, at hunden ikke vil kunne overleve operationen, og da kan aflivning være et alternativ for at stoppe lidelserne hos hunden.

Mavedrejning er som tidligere nævnt en meget akut livstruende tilstand. Hvis du har mistanke om, at din hund har fået mavedrejning, er det vigtigt at kontakte dyrlægen hurtigst muligt.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.