Hyg trygt med din hund og kat denne jul 

Julen er lige om hjørnet og vores hjem er fyldt med duftende hyacinter, hævende boller, grangrene og ikke mindst julemad af enhver art. Der er dog en masse ting du bør holde øje med,som hunde- eller katteejer. AniCura har samlet de vigtigste tips til, at vores kæledyr også kan få en glædelig jul.

Det kan være nemt at glemme at mange ting i forbindelse med julen kan være farlige for kæledyret. Især hvis du er ny hunde- eller katteejer er det særligt godt at vide, hvordan du kan julesikre dit hjem.

Julen betyder ofte lidt større risiko for kæledyret da du måske pynter med juleblomster, sætter gaver og lækkerier på bordene, tænder stearinlys og sætter bolledejen til hævning. Netop forgiftning hos hunde og katte er især almindelig omkring juleferien.

Selvom vi mennesker godt kan lide at forkæle os selv med chokolade og julemad, er det ikke noget som hunden eller katten skal tilbydes. Chokolade er for eksempel giftigt for hunde og alt for fed og salt mad passer slet ikke ind i madskålen til enten hund eller kat.

Det er let at blive fristet til at ville forkæle sit kæledyr lidt ekstra, især i højtiderne, men de færreste er klar over hvor små mængder forskellige slags foder der skal til for at hunden eller katten får for mange kalorier og  for meget fedt.Udover mad er andre farer gavesnore og glimmer samt juleplanter af forskellig art.

Frem for alt kan katte godt lide at tygge på planter, hvis de får chancen. Derfor kan det være godt at tænke over, hvor man skal placere for eksempel hyacinter og amaryllis, som er giftige for katten.

AniCuras bedste tips til en tryg og hyggelig jul:

1. Giv ikke hunden eller katten rester af godbidder frajulebordet. For en hunds eller kats mave kan fed mad udløse alvorlig mave-tarmbesvær. Løg og hvidløg er også farlige for hunde.

2. Pas på æsken med chokolade. Der er et stof i chokolade, som er giftigt for hunde. At efterlade en åben æske chokolade på sofabordet kan derfor være livsfarligt for hunden.

3. Vær forsigtig med glimmer og gavesnore, da de nemt kan sætte sig fast i mave/tarm.

4. Placer træet et passende sted. Glaskugler kan skære dyrepoter, og fyrrenåle er svære at fordøje for både hunde og katte. Juletræsbelysningen skal også være uden for rækkevidde af nysgerrige kæledyr.

5. Overvej stearinlys, der let kan blive væltet af en logrende hund eller kattens smidige hale. Sæt altid lys så højt, at kæledyret ikke kan komme til at spise dem, og efterlad aldrig dyret uden opsyn i et rum med levende lys.

6. Pas på med juleblomsterne: Hyacinter, amaryllis, julestjerner og juleroser er giftige for hunde og katte. Julestjernen er ikke så giftig som tidligere troet, men kan være lokalirriterende for mund og svælg

7. Lad ikke en hævende bolledej stå fremme - det kan give akutte maveproblemer hvis en hund får poterne i det. Rosiner er også giftige for både hunde og katte.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.