Lær din hvalp at køre i bil

Mange hunde elsker at tage en tur i bilen. Bilen er en magisk vogn, der tager dem til skoven for vandreture, til havet, til bedstemors hus, ud at møde venner, til træning og så videre. De hopper ivrigt ind i bilen og kan ikke vente med at komme afsted. Men for nogle hunde er bilen skræmmende. Det larmer og lugter mærkeligt, det er i den man skal til dyrlægen i, og nogle hunde bliver køresyge og meget stressede i bilen.

Hvis du har en hvalp, der begynder at gispe, savle eller endda kaste op, så tag det alvorligt. Mange hvalpe bliver alvorligt køresyge, og det kan afhjælpes. Det er udfordrende at ændre en negativ følelse forbundet med bilen, når først den følelse er etableret. Det kræver bare et par dårlige oplevelser, for at hunden kan få en stressende reaktion forbundet med bilen. Dette kan være svært at ændre i fremtiden.

At have en hund, der kan lide bilen, gør tingene så meget nemmere, da det så er relativt simpelt at tage på eventyr sammen. Alt efter bilen og hvalpens størrelse er der forskellige muligheder for at få en sikker og tryg tur. En robust transportkasse er det sikreste bud, men seler specielt designet til hunde er en god mulighed. Sørg for at få udstyr, der er crashtestet, og følger love og regler i dit land.


Køresyge hos hunde


Hvis din hvalp viser tegn på angst og køresyge, skal du sørge for at handle med det samme. Der findes medicin til børn med køresyge, som også kan bruges på hvalpe. Kontakt din dyrlæge for dosering og anbefalede mærker. Sørg for at give det i god tid for at sikre, at det er i fuld effekt når I skal afsted. Der er også receptpligtig medicin, der kan have bivirkninger.

Sørg for, at din hvalp hverken er sulten eller meget mæt, når den kører, hold det køligt i bilen, og prøv at køre så blødt og lige som muligt. Nogle hvalpe ser ud til at have det bedre, hvis det er mørkt, når de rejser – hav et tæppe, der dækker dens kasse.


"Rør og forlad" spillet


Hvis din hvalp er bange for bilen, så sørg for at have god tid, når du træner. Start på parkeringspladsen og beløn hvalpen med godbidder og legetøj for bare at kigge mod bilen. Forsøg ikke at lokke ham med en godbid eller på anden måde overbevise ham. Lad ham gå frem i hans tempo. Smid endda godbidderne væk fra bilen for at sikre, at han ved, at du ikke prøver at lokke ham eller få ham til at gå. Spil "Rør og forlad"-spillet: Sæt forpoterne på bilen – dæk, dør eller hvilken som helst del, der er tilgængelig og praktisk for hvalpen – og smid derefter en godbid i den modsatte retning. Når hvalpen er tryg ved at gøre det, kan du gå videre til at hoppe ind i bilen og derefter ud igen. Hvis hvalpen er for lille til at hoppe ind i bilen, så hjælp ved at sætte en trinskammel eller andet, den kan klatre på. Det er ret vigtigt, at hunden hopper ind og ud af sig selv, da det er sådan, den opbygger selvtillid.


Godbid og gå

 

Når hunden er glad for at gå ind og ud, så lad ham gå ind, giv en godbid i bilen og slip ham så ved at sige "ud" eller lignende, mens du smider en godbid på jorden. Sørg for, at han er lige så glad for at spise godbidden i bilen, som han spiser den uden for køretøjet. Efter et par gentagelser så giv to eller flere godbidder, før du slipper hunden for at springe ud. Prøv også at gøre håndbevægelsen mindre ved at sige "ud" først og derefter flytte hånden for at sikre dig en god forståelse af ordet. Når hvalpen finder ud af, at dette er signalet til at springe ud, behøver du ikke bede den om at blive eller se den springe ud for at kæmpe med en hund i trafikken i stedet for at vente på dit løsningssignal.

Det næste trin inkluderer at give godbidder med en lille pause i midten. Det ser sådan ud: hunden hopper ind, får en godbid. Vent derefter et par sekunder – giv endnu en godbid. Derefter en kort pause – og så løsningssignal – på denne måde opbygger du varighed.


Begynd at lukke døren


Når hvalpen kan hoppe ind i bilen og blive derinde til flere godbidder med korte pauser imellem, kan du begynde at lukke døren. Hvis hunden er i kassen, skal du begynde med kassedøren. Gør det samme, som du gjorde med opholdets varighed, men med kassedøren lukket. Hvis hunden ikke er i en kasse, er det lidt tricky, men du har måske en hjælper, der kan fodre hunden, mens døren er lukket, eller et vindue, der kan være åbent og fodre hunden derigennem.

Gå derefter videre til at lukke både kasse og bildør ved at bruge de samme trin, før du går rundt om bilen og stiger ind - bare for at gå rundt og åbne op for at lade hvalpen komme ud igen. Trinnet derefter er at tænde for motoren og gentage trinene, og derefter tage en meget kort – måske 20 meter – tur. Og så forlænge langsomt.

Dette er en langsom proces og kan tage uger eller endda længere, hvis hvalpen allerede har negative følelser over for bilen. Tag det langsomt, arbejd i meget korte sessioner og vigtigst af alt, sørg for at hvalpen er glad og komfortabel hele vejen. Hvis han gisper, klynker eller piver, er du gået for hurtigt frem.


Træningsture kontra nødvendighedsture


Hvis du har brug for at tage et sted hen med hvalpen i denne tid, så sørg for at gøre proceduren så anderledes som muligt. Flyt først bilen til et andet sted end parkeringspladsen, hvor du træner, hav noget andet udstyr – snor, sele og endda en anden bil, hvis det er muligt, og vigtigst af alt – giv ikke indtryk af, at hvalpen har mulighed for at vælge som i træningssessionen. Hvis han er lille nok, skal du endda bære ham og placere ham i bilen. Vær så skånsom som muligt, men der må ikke være nogen blanding mellem de to situationer for at træningen lykkes. Hvis du kan undgå køreture under træningen, er det bedst, men det er måske ikke muligt.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.