Lær at forstå din hvalps signaler

Det kan nogle gange være udfordrende at fortolke de signaler, der kommer fra hunde. Hvad siger de, og hvordan? Hunde er mindre verbale end mennesker, og mange af de ting, de siger, er stille, meget subtile signaler. En øretrækning, et hurtigt, næsten umærkeligt svirp med tungen eller den mindste hovedbevægelse. Eller de kan være lette at misforstå: en knurren, hævede rygbørster eller endda gøen betyder ikke nødvendigvis, at hunden er vred. Og selv at kysse dig betyder ikke altid, at han er glad for at se dig.

Der er to slags hovedsignaler: signaler, der har til formål at mindske afstanden til modtageren og signaler, der har til formål at øge afstanden til modtageren. Og nøglen til at vide, hvad der er hvad, er at se på det større billede. For det første: hvem taler hunden til? Sigter han signalet mod en fremmed eller en ven? En hund eller en person? Hvad er hundens generelle følelse over for fremmede eller andre hunde? Er han venlig eller mere reserveret? Dette vil give dig ledetråde til at forstå ham.

Se på hele hunden. Er han fri og livlig eller stiv og stille? En logrende hale kan se anderledes ud, hvis hunden med glæde forudser venskabelig leg med en kammerat eller ser på noget mærkeligt eller skræmmende tilgang. Men overvej også hvordan hunden normalt ser ud. Halerne af en
mops, en labrador, en border collie eller en sigthund ser meget anderledes ud – både når de er glade, og når de ikke er det.


Betydningen af knurren


Tænderne blottede, og en rynket tryne er ofte et tegn på, at hunden ikke er tilfreds. Nogle racer, for eksempel dalmatinere, "smiler" dog på samme måde, når de er glade, men det er en undtagelse fra reglen. Korte, faste læber, et hårdt blik og nogle gange en medfølgende knurren betyder "jeg vil have dig til at holde afstand".

Ofte er hunden dog mere bange end sur, når den knurrer. Knurren skal aldrig straffes. Lyt til hunden – det er hans måde at kommunikere på. Han siger høfligt til dig, på sin måde, at du skal holde dig væk, fordi han ikke stoler på dig. Han tror måske, at du kommer for at tage hans mad, legetøj eller kødben, eller han er utilpas ved at have dig tæt på. Hvis du slår din hund til tavshed og straffer ham, når han knurrer, fjerner du advarslen. Og så er næste skridt at bide. Tænk på andre måder at gøre hunden komfortabel nok til at være villig til at have dig tæt på i stedet. For små børn eller kæledyr af forskellige arter kan det være svært at forstå en knurren - så hjælp venligst din hund ved at bede barnet, katten eller endda voksne, der ikke lytter eller forstår, om at øge afstanden til den knurrende hund. Og så sig til din hund, at han er en god hund, der har sådan tålmodighed.

Hunde kan også knurre, når de leger - igen, se på hele billedet. Bløde øjne, en logrende hale, et løst kropssprog og en knurren er ikke distanceforøgende signaler.


Lyden af en gøen


Gøen kan også betyde forskellige ting afhængig af kontekst. Et glad "hej, du er endelig hjemme!" eller "fare! en skræmmende fremmed, der nærmer sig", eller et "hey, giv bolden!" eller "bliv væk" rettet mod en hund på gåturen lyder normalt lidt anderledes – og det ser også anderledes ud. Når du gøer, skal du se på hans læber, øjne og hale Er læberne korte og faste, eller lange og løse, er ørerne bløde eller klemt tilbage Står hunden stille eller bevæger sig – bevæger den sig væk fra eller bevæger sig mod aftrækkeren?

Selv hævede ryghår – når håret på nakken og ryggen rejser sig på en normalt glatbeklædt hund – kan man ikke stole på som tegn på aggression. Nogle gange kan det være for at pelsen stående får hunden til at se større ud og derfor mere farlig ud, men hævede ryghår, især på ryggen og omkring halen, kan også betyde, at hunden er bange eller ophidset.


Subtile ansigtsudtryk


Hvaløjne - en hund, der viser det hvide i øjnene - er normalt et tegn på, at hunden er bekymret. Kombineret med læbeslikning, ører spændt tilbage og kigger væk, er det et sikkert tegn på, at hunden er meget utilpas. Nogle hunde løfter en pote for at vise deres venlighed. Disse tegn kan ofte ses, når man for eksempel bliver krammet af et barn. Fjern straks barnet. På hundesprog er dette den første advarsel, og hvis du ikke stopper, vil næste skridt for nogle hunde være at bruge deres tænder; i mellemtiden vil andre bruge nogle flere trin – blotte tænder, knurre – før de bider. Men de første tegn bør tages lige så alvorligt som de sidste for at undgå skader og holde din hvalp glad.


Lær din hunds signaler


Observér din hund gøre ting, han kan lide. Løbe rundt med en bold, snuse til græsset på gåturen, hilse på dig, når du kommer hjem, vente på hans mad, få en godbid. Se på hans udtryk, hans hale, ører, øjne og krop. Lyt til ham. Ved at studere din hund kan du bedre forstå ham, når han er i nød, og når han er glad eller legesyg. Din hund observerer allerede dig og bliver en ekspert i dit kropssprog, så det er ikke mere end rimeligt, at du også prøver at forstå ham.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.