Kræft er en samlet betegnelse for en række sygdomme, hvor cellerne deler sig uhæmmet. Kræft i knoglerne kan være både godartet og ondartet, men langt de fleste svulster hos hund er ondartede og spreder sig via blodet til andre organer, hyppigst til lungerne.

Knoglekræft optræder oftest hos midaldrende hunde, og de fleste hunde er 7-8 år, når de rammes. Især de store tunge racer som Rottweilere, Irsk Ulvehund og Schæfere er disponerede, og hanhunde rammes hyppigere end hunhunde.

Knoglekræft optræder hyppigst i forbenene, men ses også i bagben, kranie, rygrad og ribben.

Man kender ikke årsagen til knoglekræft.

Symptom

Symptomer på knoglekræft vil være akut opstået halthed, ømhed i området omkring tumoren og man vil ofte kunne se en hævelse. Måske er hundens almen tilstand påvirket, så den virker træt og uoplagt og sover mere end normalt. Hvis knoglestukturen er nedbrudt på grund af kræften vil knoglerne lettere brække.

Diagnose

I de fremskredne stadier vil et røntgenbillede afsløre tumoren. Hvis knoglekræften er på et meget tidligt stadie, kan den være svær at se på et røntgenbillede. Her kan dyrlægen supplere med celleprøver fra hævelsen samt med blodprøver. Ved mistanke om knoglekræft bør man også få taget et røntgenbillede af lungerne for at se, om kræften har bredt sig.

Behandling

Kræftknuden kan fjernes kirurgisk enten ved amputation eller ved en speciel teknik, hvor knoglen bevares. Ved spredning til andre organer vil det være nødvendigt at supplere med kemoterapi.

Prognose

Knoglekræft er meget smertefuldt. Forløbet er som regel hurtigt og meget ofte med spredning til lungerne. Man kan i en kortede periode behandle hundens smerter effektivt, men når først diagnosen er stillet med sikkerhed, bør hunden aflives, fordi prognosen er håbløs.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.