Når hvalpen er klar til at flytte fra opdrætteren ved 8 ugers alderen har den normalt 28 mælketænder. Mælketænderne bliver efterfølgende erstattet med permanente tænder under tandskiftningen, som foregår mellem 4-6 måneders alderen. En voksen hund har 42 permanente tænder.

Tilbageholdte mælketænder

Sommetider kan en eller flere mælketænder sidde fast selv efter, at de permanente tænder er brudt frem. Disse kaldes persisterende eller tilbageholdte mælketænder. Blivende mælketænder, der ikke falder ud af sig selv, kan skabe bidfejl hos hvalpen, da de permanente tænder kan blive skubbet ud i en forkert position. 

Hvorfor falder hvalpens mælketænder ikke ud?

Man ved ikke hvorfor nogle mælketænder ikke falder ud af sig selv, men der er formodentlig en genetisk årsag, da nogle racer har markant større problemer med persisterende mælketænder end andre. Problemet ses oftere ved mindre racer end ved større racer.

Når de permanente tænder er på vej frem, så bliver mælketændernes rødder opløs af specielle celler i kæben. Sker dette ikke, så bliver mælketænderne i de fleste tilfælde siddende.  

Hvad er symptomerne på tilbageholdte mælketænder?

Symptomerne på tilbageholdte mælketænder er blandt andet:

  • Dårlig ånde
  • Skævt voksende permanente tænder'
  • Mindre tænder ved siden af de nye permanente tænder
  • Tandkødsbetændelse

Det kan være svært at se om din hvalp har tabt alle mælketænder og hvis du er i tvivl, så få altid en dyrlæge eller veterinærsygeplejerske til at se på din hvalps tænder. Man kan i en kort periode opleve at både den nye og den gamle tand er synlige samtidigt, særligt med hjørnetænderne. Dette kan man i nogle tilfælde se an i en tidsperiode, inden man beslutter at fjerne mælketanden.

Hvordan behandles tilbageholdte mælketænder?

Tilbageholdte mælketænder bør trækkes ud eller opereres ud, eftersom de kan forhindre de permanente tænder i at vokse korrekt og dermed føre til skævt bid. Dette sker under fuld bedøvelse, og det er vigtigt at dette gøres nænsomt og korrekt for at undgå skade på de blivende tænder.

Hvis de blivende tænder er skæve på grund af tilbageholdte mælketænder kan de i nogle tilfælde rette sig selv. I andre tilfælde skal man rette på tænderne ved eksempelvis at sætte en bøjle på tænderne.

Knækkede mælketænder hos hvalpe

Hvis en mælketand knækker, er det vigtigt at lade en dyrlæge undersøge hvalpen. En ødelagt mælketand kan fungere som indgang for bakterier til kæbeknoglen og forårsage infektion omkring mælketandens rod. Inden de permanente tænder bryder frem ligger tandanlægget og venter i området, hvor mælketændernes rødder er placeret. En infektion i dette område kan give svære skader på den permanente tands anlæg eller endda ødelægge det helt. Vi anbefaler derfor normalt, at knækkede mælketænder trækkes ud.

Lær mere om hundes tænder, på vores tandside her

Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål omkring din hunds mælketænder? Så kan du altid kontakte vores dyrlæger på AniCura-appen.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.