Vigtigheden af at socialisere din hvalp

Der er så mange ting at lære en ny hvalp! Hvordan man sitter når man bliver bedt om det, kommer når man kalder, går pænt i snor, hilser på nye mennesker uden at hoppe op på dem og så videre. Men der er ingen opgave så vigtig som den, at vise hvalpen, at verden er et godt sted.

Når du socialiserer en hvalp, skal du introducere nye ting i langsomme og sikre portioner. Det er bedre at se en ny hund på afstand end at lade hvalpen hilse på flere ad gangen i hundeparken. Du er din hvalps beskytter, og du skal hjælpe den, når den ikke kan klare tingene. Det betyder at stoppe den, hvis den kommer i problemer – ved at smide en godbid den anden vej eller forsigtigt føre den væk ved hjælp af snoren – og belønne når den følger efter – og forhindre skræmmende og farlige ting i at skade eller skræmme den.

Brug afstanden til din fordel

Den bedste måde at socialisere på er langvejs fra og i det tempo, som din hvalp bestemmer. Find et dejligt roligt sted i parken. Lad din hvalp se på mennesker, hunde, ænder, skateboardere, cyklister, børn og så videre. Han behøver ikke at interagere – det er nok at kigge. Kast ham en godbid for at snuse, og lad ham undersøge græsset, en pind og fortovet. Hvis han bliver begejstret over de nye ting, så flyt lidt væk. Det er ok at være nysgerrig, men hvis han er ved at blive oprevet – at gø, klynke, trække i snoren for at komme til tingene, skal du bare lokke ham væk med en godbid. Bliv ikke vred – han er en baby, der ikke ved, hvordan han skal håndtere sig selv. Det er din opgave at vise ham det.
 
Gå ikke til parken, når det er mest travlt. Vælg en regnfuld tirsdag eftermiddag i stedet for en solrig lørdag morgen, hvis det er muligt. Du ønsker ikke at overvælde din hvalp. Hvis hun er super spændt, oparbejdet – eller så træt, at hun bare sover i timevis – kan det have været for meget. Hvis det stresser hende, kan det have den modsatte effekt. I stedet for at en hvalp tror, at verden er et sikkert, sjovt, fantastisk sted, kan den tro det er skræmmende og for travlt. Gør det nemmere næste gang.

En lang liste

Lav en liste over ting, som hvalpen kan se. Hvad denne liste vil bestå af afhænger af, hvor du bor, og hvad din hvalp skal håndtere i sit liv. Hvis du bor i byen, skal du måske gøre en indsats for at tage ud på landet for at se på køer, hvis din hund bor på en gård, skal du måske ind til byen. Sørg for at øve dig i at køre i bilen, på en bus og i et tog. Mød mennesker med hatte og paraplyer. Mød mænd, kvinder og børn, mennesker i kørestol og med forskellige oprindelser. Folk med cykelhjelme, skæg og briller. Børn der løber og børn der står stille. Store hunde, små hunde, sorte hunde, pjuskede hunde og hunde, der snorker og grynter. Biler passerer, busser passerer, statuer og en plasticpose, der legende blæser i vinden. En ild, havet og alt, hvad der foregår indendørs: støvsuger, hårtørrer, tørretumbler, tv, brødrister, mikroovn. En kat, marsvin, kylling. Regnvejr. Hvis du planlægger at tage til hundeklasser eller konkurrere: indendørs arenaer, agilityudstyr, folk, der leger med deres hunde. Og så videre.
 
Sørg for at gense alle tingene efter et stykke tid. Selvom den mest afgørende socialiseringsperiode er før 12 ugers alderen, er vinduet ikke lukket derefter. Tværtimod, faktisk: din unge hund reagerer måske helt anderledes end din hvalp.
 

Lær din hvalp, at alt er godt

Så hvordan viser man ham, at alt er godt i verden? Sørg for ikke at lokke ham tættere på genstanden, personen eller dyret. Marker i stedet med en godbid(eller en klikker, hvis du bruger det) og smid en godbid i den modsatte retning. Et skridt frem, to skridt tilbage – helt bogstaveligt. Dette vil sikre, at din hvalp hverken går for hurtigt, eller at du ved et uheld forsøger at påvirke den til at gå tættere på, end den tør. Hvis du har en madmotiveret hvalp, kan den måske gå tættere på på grund af den gode mad, hvis du bruger det til at lokke den. Så lad den kigge, eller tag et skridt fremad, og smid godbidden den anden vej. Dernæst: vent på, at den træder tættere på igen, og smid så godbidden.

Interagere med ting

Nogle ting såsom tog, køer eller katte ses bedst på afstand. Du ønsker, at hvalpen skal være rolig omkring disse ting, men ikke gå for tæt på. Andre ting - mennesker, hunde - passerer måske bare, og du vil have, at han skal være sikker på, at der kommer gode ting, hvis han bare passerer roligt. Andre ting - slægtninge eller venner, et par venlige legekammerater, dyrlægen, en sjov statue, din bil eller træningsudstyret - er ting, du måske ønsker, at han skal interagere med. Men du kan på samme måde også lade ham gå hele vejen og mødes og hilse på og interagere med disse ting. Sørg for ikke at lokke ham, og det er bedre, at godbidderne kommer fra dig end fra den, der byder din hvalp velkommen. På den måde lærer han, at gode ting kommer fra dig, og han vil ikke henvende sig til fremmede på gaden – der måske ikke er venlige – for at få godbidder.
 
Hvis din hvalp er bange for noget, er det endnu vigtigere også at lade ham øge afstanden til det skræmmende.
 
Bare at kigge på det der skræmmer hvalpen og derefter rykke sig væk er en god måde at sikre sig, , at hvalpen har kontrollen. Du behøver ikke at presse den, og i stedet for at sætte målet om en kortere distance, skal du sætte målet om, at din hvalp altid skal være behersket – glad og selvsikker. Hvis din hund er bange for mennesker, hunde eller genstande, skal du ikke vente med at søge hjælp fra en, der er specialiseret i hundeadfærd. Sørg for, at de er uddannede og at de bruger metoder baseret på videnskab og har en belønningsbaseret tilgang til træning.

Hovedmålet med at socialisere din hund er at gøre den selvsikker, glad og rolig. Dette vil kræve en vis indsats for nogle hunde - andre har en nem tur forude. Men så længe du arbejder roligt, langsomt og kontrolleret– med en hund, der ikke er alt for ophidset, bange eller stresset – er du på rette vej.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.