Forgiftning af hund med ethylenglycol (kølervæske, bremsevæske)

Ethylenglycol findes i b.la. kølervæske, låseolie og bremsevæske. Ved indtagelse nedbrydes i ethylengylcol i kroppen, og dets nedbrydningsprodukter er meget giftige. Nu til dags er det almindeligere at anvende propylenglycol i kølervæske, som er mindre giftigt.

Ethylenglycol har en sød smag, som mange hunde kan lide. Et normalt scenario er, at hunden er kommet i kontakt med spildt kølervæske i forbindelse med påfyldning i bilens kølersystem eller at man har opbevaret kølervæsken et sted, hvor hunden har haft adgang til at smage på den. En hund risikerer at dø af så lidt som 4-7 ml ethylengycol / kg kropsvægt.
I kroppen nedbrydes ethylenglycol til forskellige bestanddele, som er skadelige for nyrerne, hjertet og nervesystemet. Nedbrydningen udføres af enzymet alkoholdehydrogenase.

Symptomer

Forgiftningssymptomerne afhænger af, hvor meget ethylenglycol hunden har indtaget. Normalt har forgiftningen tre faser:

I første fase, 30 minutter - 12 timer efter indtagelsen, forekommer opkastninger, utilpashed, træthed, slingrende gang, gispen, øget tørst og urinering samt kramper.

I anden fase, 12-24 timer efter indtagelsen, kan hunden virke til at have det bedre, men derefter vil tilstanden forringes med tung vejrtrækning, hoste, kraftig hjertebanken og kramper, som sommetider kan være så alvorlige, at hunden går i koma.

Den tredje fase indtræder efter 24-72 timer. Hunden vil have nedsat almentilstand, opkastninger og appetitløshed.

Diagnose

Diagnosen kan være vanskelig at stille på et tidligt stadium, hvis dyreejeren ikke ved, at hunden har indtaget ethylenglycol. Kølervæske er fed væske, som sommetider kan ses rester af på hundens trædepuder. Desuden finder man ofte kalciumoxalatkrystaller i urinen i tilfælde af forgiftning. Krystallerne kan påvises i en urinprøve ca. 6 timer efter indtagelsen.

Blodprøver kan se normale ud i de første timer efter forgiftningen, men efterfølgende vil der forekomme stigende afvigelser i nyretal og kaliumniveauer.

Behandling

I det tidlige stadium, 1-3 timer efter indtagelsen af ethylenglycol, kan dyrlægen forsøge at inducere opkastning ved hjælp af en injektion. Eftersom den dødlige dosis er meget lav, giver man fortsat behandling, også selvom hunden har kastet midlet op.

Hunden får til dels understøttende behandling og til dels behandling, som blokerer det enzym, der nedbryder ethylenglycol til forskellige giftige substanser. Enzymet blokeres ved tilførsel af alkohol, såkaldt 4-methylpyrazole, som gives via et intravenøst drop.

Prognose

Prognosen afhænger af, hvor alvorlig forgiftningen er, og hvor hurtigt den rette behandling sættes i gang. Hunde, som overlever den akutte fase, vil blive raske igen efter ca. 3-4 uger. Mange hunde får kroniske skader på nyrerne.

Forebyggelse

Undgå at have kølervæske indeholdende ethylenglycol i hjemmet og vælg, hvis muligt, propylenglycol i stedet. Hvis du spilder kølervæske, bør det tørres op omgående, så hunden ikke får mulighed for at slikke det op. Selv en lille mængde kølervæske kan være dødeligt for hunden!

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.