Sådan gør du din hvalp renlig

Det kan være svært at få din nye hvalp renlig, og det er helt normalt! Det kan tære på tålmodigheden, men du kan sagtens lære din hvalp at den skal udenfor, når den skal besørge - og det kan du lære den hurtigt! Her får du en guide til renlighedtræning af din hvalp.

Renlighedtræning kan være tålmodighedskrævende og svært. Dog kan du med en stor indsats, hurtigt lære din hvalp at være renlig. Det er vigtigt at du tager renlighedstræningen seriøst og bruger meget energi på det.

En af de væsentligste årsager til at hvalpe returneres til opdrætter eller afleveres på internat, er manglende renlighed. Det kan du som nybagt hundeejer forebygge ved at renlighedstræne din hvalp.

Manglende renlighed fører også til frustration hos hundeejer, og frustration kan tydeligt mærkes af hvalpen. Derfor kan det gå ud over den vigtige relation mellem hund og ejer.

Plan for renlighedstræning af din hvalp

Grundlæggende skal din hvalp ud for at besørge, når den:

  • har spist
  • leget (efter 5-15 minutters leg)
  • været meget begejstret (for eksempel når du får gæster)
  • lige er vågnet efter at have hvilet sig
  • er vågnet om morgenen
  • skal sove

Inden hvalpen flytter ind, er det din opgave at have lavet en plan. Hvis I er flere i familien, skal I have fordelt ansvaret imellem jer, så der altid er en, der har ansvar for at lufte hvalpen. Ved helt konsekvent at tage hvalpen ud, hver gang den skal besørge, vil den hurtigt forbinde det at besørge med at være udendørs. Og hvalpen skal ud, også selvom du sidder midt i noget spændende, snakker i telefon eller det er alt for tidligt om morgenen.

Lær hvalpen at besørge udenfor

Når du er ude for at lufte hvalpen, hvadenten det er i haven eller på gåture, så handler det om at være tålmodig. Det rækker ikke at lukke hvalpen ud, og så skal den selv finde ud af at gå ud og tisse. Du skal gå med den, og tålmodigt vente til der er gevinst.

Når hvalpen besørger, så ros den forsigtigt og når den er færdig, kan du belønne med en godbid. Det er vigtigt ikke at rose voldsomt eller straks hive godbidderne op, da du så kan risikere at afbryde hvalpen, som ikke får gjort sig færdig.

Hold øje med hvalpen hele tiden, så den ikke besørger mens du kigger væk, og du ikke får belønnet. Hvis du ikke er opmærksom risikerer du også, at du tror den har besørget, mens den måske bare snusede til en lækker plet. Og så er der stor risiko for uheld indendørs.

Hold øje med hvalpen indenfor

Du skal altid have et øje på din hvalp indenfor. Da det kan være svært og udmattende at holde øje med en hvalp i hele huset, kan du med fordel begrænse det område hvalpen er i, de første uger. Brug en børnelåge eller kompostgitter til at skærme af til rum, hvalpen ikke behøver at have adgang til.

Du kan også bruge en kravlegård eller bur, hvis din hvalp har brug for en pause (eller du har).

Hvis hvalpen skal besørge, kan du typisk se signaler som at hvalpen snuser eller går i cirkler. Hvis din hvalp har fået en vane med at besørge indenfor, så vil den typisk gøre det et eller to bestemte steder. Afskærm de steder i en periode, så hvalpen ikke kan komme til dem, og vær ekstra opmærksom på hvalpens signaler.

Gode rutiner gør renlighedstræningen nemmere

For at hvalpen kan besørge, kræver det at den er tryg. Derfor kan du opleve at gå en tur med din nye hvalp, og at den tisser på gulvet så snart den er kommet indenfor. Det kan du undgå ved at vælge at lufte den de samme steder de første dage eller uger, og gå til det samme sted i haven. Det at hvalpen har besørget der før, vil den kunne lugte, og den vil derfor være mere tilbøjelig til at besørge der igen. Jo bedre rutiner, jo lettere er det at få din hvalp renlig.

Gode rutiner indebærer også, at du skal lufte hvalpen hver morgen som det første når du står op (eller bliver vækket af din hvalp). Inden kaffen, inden morgenmad - det er direkte ud og lufte hvalpen. Nogle hvalpe er dygtige til at holde sig om natten, og det betyder at de virkelig skal tisse om morgenen. Det kan være en fordel at bære hvalpen ud, så den ikke skal gå gennem huset og samtidig holde sig.

Renlig om natten

Nattesøvnen kan være lidt under pres de første uger med en ny hvalp. Men med enkle redskaber kan du hurtigt få sammenhængende nattesøvn igen. Den mest effektive metode, er at lade din hvalp sove i et stofbur ved siden af sengen. Her kan du åbne toppen og stikke hånden ned, hvis din hvalp bliver urolig. Samtidig betyder buret, at din hund ikke render rundt og finder på ballade om natten, og jo roligere hvalpen er i nattetimerne, jo lettere kan den holde sig. 

Luft din hvalp grundigt inden natten og sørg for at den har spist det sidste måltid nogle timer inden. Giv den lidt vand til natten, men ikke en stor skål. Der skal bare være en smule, så den kan tage en tår hvis den bliver tørstig. 

Hvad gør jeg, hvis min hvalp har uheld indenfor?

Hvis du ser din hvalp sætte sig og besørge indenfor, kan du roligt samle den op og bære den udenfor. Skræm den ikke ved at råbe eller løbe hen til den, da det kun vil gøre renlighedstræningen sværere. Tænk over, hvilke signaler du har overset og overvej om du skal ændre på rutinerne for luftning. 

Skæld ALDRIG hvalpen ud for at besørge indenfor. Det skræmmer hvalpen og lærer ikke hvalpen noget. Den forbinder ikke din skæld ud med at den besørger på gulvet.

Gør rent efter hvalpen indenfor med rengøringsmiddel, der fjerne lugt. Eksempelvis fortyndet rodalon. Husk altid at læse og følge vejledningen til rengøringsmidlet bagpå flasken.

 

Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål til din hvalps opførsel? Så kan du altid kontakte vores dyrlæger på AniCura-appen eller booke en tid hos din egen dyrlæge.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.