BPH – godartet prostataforstørrelse hos hund

Prostata er en kønskirtel hos hanhunde, hvis funktion er at producere prostatavæske. Kirtlen er lokaliseret rundt om urinrøret lige foran urinblæren. Forstyrrelser i prostata er almindeligt forekommende hos hunde.

Prostata begynder ofte allerede at blive forstørret hos unge voksne hunde. Denne forandring kaldes benign prostatahyperplasi, BPH. BPH giver sjældent kliniske problemer, især ikke i et tidligt stadie, men inflammation i prostata, cystedannelse eller abscesser er komplikationer, som kan opstå med tiden. Symptomer kan også forekomme, hvis prostata er væsentligt forstørret. 

Symptomer

En mindre forstørrelse af prostata giver sjældent kliniske symptomer. Når prostata er kraftigt forstørret kan hunden få problemer med afføring. Hunden kan sidde længe og presse, og afføringen kan have en afvigende form (flad eller tynd).

Det første og hyppigste symptom på en påvirket prostata er dog, at der drypper blod fra penis. Hunde, som bruges i avl, kan få nedsat fertilitet og parringsvillighed.

Hvis hanhunden har tæver i løbetid i nærheden, kan symptomerne forværres, da prostata bliver mere aktiv. En forstyrret prostata er mere følsom over for infektion, og hunden kan rammes af akut betændelse i prostata, prostatitis, hvilket er meget smertefuldt. 

Diagnose

Flere undersøgelser kan være nødvendige for at stille en diagnose. I forbindelse med en klinisk undersøgelse kan dyrlægen føle på prostatas form og størrelse via en rektalundersøgelse. Man kan også måle på et bestemt enzym ved navn CPSE via en blodprøve. Dog er ultralydsundersøgelsen den metode, som giver flest oplysninger, da man udover at kunne påvise størrelsesforandringer også kan undersøge prostatavævet og opdage eventuelle abscesser, cyster eller andre forandringer.

Behandling

Kastration er en effektiv behandling, da kirtlen hurtigt tilbagedannes, når testiklernes hormale virkning ophører. Ved medicinsk kastrering er effekten den samme, men man bør være opmærksom på en potentiel forværring af symptomerne grundet ”flare-up”-effekten, en akut smerte og inflammations tilstand som følge af behandling med hormon, som sommetider ses de første uger efter behandlingen.

Det er også muligt at behandle selve prostata med et lægemiddel, som modvirker kønshormon. Dette gives som en tabletkur i syv dage og har længerevarende effekt. En sådan behandling skal ofte gentages en gang om året.

Avlshunde

Selv hvis BPH ikke giver kliniske symptomer i et tidligt stadie, kan sædvæskens kvalitet blive påvirket, hvilket forværrer fertiliteten. Derfor anbefales det, at avlshunde undersøges regelmæssigt. Avlshunde, som er omgivet af tæver til hverdag, har en større risiko for at udvikle problemer. Hvis en avlshund behandles medicinsk for BPH, skal lægemidlet gives mere end en gang årligt, eksempelvis hver femte måned.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.