Vævsprøver

Ved forandringer i vævet hos katte, såsom en knude i huden, hævelse af tandkødet eller røde, kløende ører, er det ofte nødvendigt at tage en prøve af forandringen for at kunne stille en sikker diagnose. Prøven kan tages som en svaber- prøve, et aftryk, en biopsi eller som et såkaldt aspirat.

Vævsprøver analyseres på laboratorier af specialuddannet personale. Ud over de sædvanlige cytologiske eller histopatologiske undersøgelser, kan avancerede immunologiske og genetiske metoder anvendes til specielundersøgelser af vævsprøver.

Svaber-prøve

Ved en svaberprøve anvendes en vatpind. Denne rulles forsigtigt over overfladen af ​​undersøgelsesområdet. Denne metode kan bruges i tilfælde af prøvetagning af et irriteret øje eller et kløende øre.

Vævsaftryk

Et vævsaftryk udføres ved, at en hudoverflade presses mod et objektglas. Vævscellerne fastsætter sig på glasoverfladen, og kan dermed farves og undersøges. Denne type af prøve er nyttig, eksempelvis til at undersøge cellerne i en nydannelse, der opereres bort.

Biopsi

En biopsi er en udstansning af væv, hvor cellerne bevarer deres organisation i forhold til hinanden. Afhængigt af hvilket organ, der skal undersøges med en biopsi, er katten bedøvet eller medicineret med beroligende og har ofte fået en lokalbedøvelse. Hvis det er en hudbiopsi, der skal udføres, barberes og vaskes testområdet inden prøven udstanses.

Vævsprøven placeres forsigtigt på et fikseringsbræt, og sendes til et histopatologisk laboratorium til forberedelse, farvning og mikroskopi. Dyrlæger med speciale i patologi bedømmer og besvarer på prøven. At få svar på prøven kan tage op til tre uger afhængigt af hvor meget tid, der er ​​nødvendigt for at forberede prøven inden vurderingen. 

Hvis biopsien er taget fra huden, opstår et lille hul i huden, som afhængigt af størrelsen syes sammen. Ofte anvendes en tråd, der forsvinder af sig selv, men i andre tilfælde skal stingene fjernes efter ca. en uge til 10 dage.

Aspirat

Et aspirat (ofte kaldt et finnålsaspirat) tages ved, at en kanyle, fastgjort til en tom sprøjte, stikkes ind i det forandrede væv, eksempelvis i en forstørret lymfeknude eller i en knude i huden. Ved hjælp af sprøjten skabes et undertryk i kanylen, hvilket forårsager, at cellerne aspireres (suges ind) i kanylen.

Prøven trykkes siden ud på et objektglas, og farves samt analyseres i et mikroskop. Den normale celleorganisation i vævet opretholdes ikke, og cellerne kan undertiden blive beskadigede under aspirationen, hvorfor denne form for prøvetagning ikke altid er diagnostisk.

Aspirat/ finnålsaspirat kan ofte udføres på vågne katte uden bedøvelse, alt efter hvor på kroppen prøven skal tages.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.