Kastration af kaniner

Der er mange gode grunde til at få sin kanin kastreret. Dette kan gøres fra kaninen er 3-4 måneder gammel. Her gennemgås nogle af de mange gode grunde til at få sin kanin neutraliseret, hvordan det foregår og hvordan man som kaninejer kan forberede sig.

To kaniner bliver hurtigt til mange…

Den mest åbenlyse grund for de fleste til at neutralisere deres kaniner er at undgå flere. Det er nemlig noget om ordsproget: ”formere sig som kaniner”. Et kaninpar kan let få 50 unger på et år hvis der ikke gribes ind. For slet ikke at tale om hvor mange unger det bliver til, når ungerne får unger… 

Markerings- og hormonel adfærd

Når kaninen kastreres mindskes deres hormonelle adfærd, og kaninen bliver mere rolig. En hankanin i naturen vil udvise dominans og parringsadfærd, men parringsadfærd kan være frustrerende for både ejer og kanin når de holdes som kæledyr. Kaninen risikerer at lave skader på penis hvis den konstant parrer genstande i hjemmet. Kaniner i naturen vil markere deres territorium med urin og hårde afføringskugler. Dette ligger så dybt i deres natur, at når de er flyttet hjem i dit hjem er dette nu kaninens territorium, og der markeres nu på eksempelvis sofa og gulvtæppe. Denne adfærd reduceres kraftigt når kaninen bliver neutraliseret og i nogle tilfælde forsvinder den helt. Det bliver derved lettere at få kaninen til at blive renlig og bruge sin toiletbakke.

Socialisering

Kaniner er meget sociale dyr. Uanset hvor meget tid vi som mennesker tilbringer med kaninen, vil vi aldrig kunne udfylde den plads som en anden kanin udfylder. Det er derfor en rigtig god ide at finde en ven til din kanin. Det anbefales at man neutraliserer kaninerne og venter 4-6 uger så hormonerne er ude af kroppen inden man begynder at sætte kaninerne sammen. Husk at gå stille frem. Det kan være en langvarig proces, men hverken du eller din kanin vil fortryde når det er lykkedes. Hankaniner kan have levedygtig sæd i op til 3 uger efter kastrationen, og bør derfor ikke have kontakt til intakte hunner i denne periode.

Hvad med udendørskaniner?

Kaniner der bor udenfor skal holdes inde i hvert fald det første døgn efter operationen. Dyr i narkose har svært ved at opretholde deres kropstemperatur og bliver derfor let kolde. Dette gælder også den første tid efter operationen. Når kaninen spiser og selv kan holde sin kropstemperatur oppe kan den komme ud igen. Sørg for at der er rent og at kaninen kan komme i læ. En varmelampe eller varmepude som snugglesafe er en god ide hvis det er koldt.

Hvad skal du tænke på inden operationen?

Kaniner er nogle små sarte dyr. Du skal derfor forberede dig på, at du får et dyr hjem efter operationen, som der skal holdes under tæt observation de næste dage. Langt de fleste spiser selv og er ok igen efter 1-3 dage, men det er meget individuelt. Sørg derfor for at du har ekstra meget tid i dagene efter operationen.  Forbered et rent sted indendørs hvor kaninen kan opholde sig, og fyld køleskabet med alle kaninens yndlingslækkerier. Det er en god ide at lave en madpakke som kaninen kan få med til dyrlægen. En varmepude (eksempelvis snugglesafe) er god at have klar, og et termometer til at holde øje med kaninens temperatur.  Hav massere af tålmodighed klar, det er et meget større projekt at få en kanin hjem efter operation end en hund eller kat. Husk at kaniner IKKE må fastes før en operation.

Selve operationen

På dagen for operationen laves først en sundhedsundersøgelse så dyrlægen er sikker på at kaninen er klar til operationen. Kaninen vejes desuden så der kan regnes ud præcis hvor meget bedøvelse den har brug for. Herefter indkvarteres kaninen i et så stressfrit miljø som muligt med mad og vand. Når det er tid til operationen bedøves kaninen og den får lagt et lille plastikrør i en blodåre. Herved kan kaninen få både bedøvelse og smertestillende direkte ind i blodet under operationen. Under operationen holdes der øje med kaninens puls, blodtryk, vejrtrækning, temperatur og kaninen får ilt og bedøvelsesgas. Der findes flere måder at kastrere kaniner på. Snittet i huden lægges enten i pungen eller på maven. Kaniner har en åben lyskekanal hvorigennem testiklerne kommer ned i pungen. Lyskekanalen forbliver åben hele livet og testiklerne kan derved trækkes ind i bugen og fjernes ad denne vej. Ved denne metode placeres snittet lægges langt væk fra kaninens bagpart hvorved at risikoen for forurening med urin og afføring bliver mindre. Ligeledes er der heller ingen risiko for lyskebrok. Fjerner man testiklerne gennem pungen lægges et eller to snit i pungen. Når testiklerne er fjernet sys huden sammen med sting der forsvinder af sig selv. Nu får kaninen noget medicin at vågne på og holdes øje med til den er helt vågen. Det er meget forskelligt hvor hurtigt de vågner. Der kan gå alt imellem 15 min og 2 timer. I denne periode holdes der ekstra øje med kaninen og så snart de er vågne tvangsfodres de og tilbydes lækkert grønt. Når kaninen kan holde varmen, er vågen og ikke virker til at have ondt er kaninen klar til at komme hjem i trygge rammer.

Jeg er bekymret for at min kanin skal bedøves

Det er helt normalt at være bekymret for at din kanin skal i narkose og opereres. Heldigvis er der sket rigtig meget inden for bedøvelse af kaniner de seneste år. Risikoen er meget lille hvis du vælger en dyrlæge der bedøver mange kaniner. Ring og tal med din dyrlæge inden operationen hvis du er bekymret. 

 

Udgivet: august 2017. Forfatter: Mette Louise Halck, Dyrlæge, AniCura Københavns Dyrehospital

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.