I denne uge har vi fokus på bedre brug af Antibiotika

18-24. november er det World Antimicrobial Resistance Awareness Week, og den støtter vi op om i AniCura. Antibiotika kan redde liv. Men kun hvis vi lader dem forblive magtfulde! Læs mere her

Sundhedsundersøgelse af katte

Ved en sundhedsundersøgelse udføres en klinisk undersøgelse, som dokumenteres i kattens journal. Formålet med sundhedsundersøgelsen er at vurdere kattens helbredstilstand og finde eventuelle misdannelser eller begyndende tegn på sygdom. I AniCura-appen er vores dyrlæger klar til at hjælpe dig med råd og vejledning i forhold til din kat, appen er åben kl 07-22 alle dage råret rundt.

En sundhedsundersøgelse anbefales minimum én gang om året, samt for eksempel i forbindelse med salg/overdragelse af katten til en ny ejer. Ved oprettelse af sundhedsforsikring til katte kan forsikringsselskaber forlange en attest fra en sundhedsundersøgelse. 

Ved en klinisk undersøgelse gennemgår dyrlægen blandt andet øjne, ører, lymfeknuder, hud, pels og kløer, samt tænder og mundhule. Dyrlægen lytter til hjerte og lunger, samt mærker på mælkekirtler og bughulen, og vurderer om dyret bevæger sig normalt. Ofte tjekkes analkirtler også, og dyrets vægt vurderes sammenholdt med dyrets størrelse og kropsbygning. 

Afhængig af dyrets alder, race, sygdomsstatus anbefales sundhedsundersøgelser med forskellige intervaller. Hos et sund og rask dyre anbefales en undersøgelse og opdatering på vaccination en gang årligt. I andre tilfælde kan der anbefales sundhedsundersøgelse mellem en og fire gange årligt. Dyr plejer at regnes som ældre, når de har passeret halvdelen af deres levetid. Katte plejer at regnes for ældre fra syv til ti års alderen.

Ved en sundhedsundersøgelse, foretager dyrlægen en klinisk undersøgelse af katten. Dyrets almene tilstand, mundhule inkl. tænder, hud, øjne og ører mm. inspiceres. Dyrlægen lytter til hjerte og lunger. Ofte analyseres en blodprøve og derudover en urinprøve i forbindelse med sundhedsundersøgelsen.

Hvis der findes tegn på abnormaliteter i forbindelse med sundhedsundersøgelsen, kan en udvidet undersøgelse og udredning foretages, afhængigt af hvilke parametre der er unormale. Som regel bookes et nyt besøg for dette.

Har katten sygdomssymptomer, bør et normalt dyrlægebesøg bookes i stedet for en sundhedsundersøgelse.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.