Seniorfokus – udvidet seniorundersøgelse af dit kæledyr

I marts kan du bestille en udvidet seniorundersøgelse hos vores klinikker. Læs mere her

Sterilisation af kat

Grunden til at katte neutraliseres, varierer. Katte, som ikke skal bruges til avl, bliver som regel neutraliserede. Hunkatte bliver steriliseret for at undgå uønsket drægtighed samt løbetid.

Neutralisering, kastration eller sterilisering af katten?

Neutralisering er udtrykket, der både kan bruges til hun- og hankatte, mens en hankat kastreres og en hunkat steriliseres. Ved neutralisering kan katten ikke længere reproducere og man undgår derfor risikoen for uønskede killinger. 

Hvorfor skal katte steriliseres?

Der kan være forskellige årsager til at neutralisere katte. Hvis ikke katten skal bruges til avl, kan det være en god ide at lade katten neutralisere.

Katte er meget fertile og kan hurtigt blive drægtig, hvis hunkatten er ude. Ved en neutralisering forsvinder kattens seksualdrift og heraf udebliver den opførsel, som hører sammen med løbetiden hos hunkatte.

Hvordan foregår sterilisation af katte?

Ved sterilisation af katte fjernes æggestokkene og eventuel livmoderen. Indgrebet kan også udføres med kikkertkirurgi, her fjernes altid kun æggestokkene. 

En sterilisation kan udføres kirurgisk. Man kan også forsinke løbetiden over længere tid ved hjælp af hormoner. Den kirurgiske behandling er definitiv, mens den hormonelle udskydning af løbetiden kan afsluttes, når dyreejeren ønsker det. Hvis dyreejeren ved med sig selv, at katten ikke skal have killinger, anbefales kirurgisk kastration. Det er praktisk for dyreejeren at slippe for at skulle give katten p-piller og man undgår de bivirkninger, som kan opstå efter behandling med p-piller.

Kemisk sterilisation af hunkatte

For at forhindre drægtighed kan et hormonpræparat (p-piller) gives. Præparatet kan gives i tabletform. Pillen gives én gang om ugen.

Ulempen er, at dyreejeren kan glemme at give p-pillen eller at katten kaster pillen op, hvilket øger risikoen for uønsket drægtighed. Der findes også en del bivirkninger på længere sigt, så som øget risiko for livmoderforandringer og tumorer i mælkekirtler. Vi anbefaler altid kirurgisk sterilisation fremfor kemisk.

Operation

Sterilisation (ovariectomi/ovariehysterektomi) er et rutineindgreb, som dyrlægen udfører dagligt. For at udføre operationen under narkose, er det vigtigt, at katten forberedes inden operationen på den bedst mulige måde. Neutralisering af hunkatte sker under narkose og smertestillende gives både under og efter operationen.

Når katten er bedøvet, klippes, rengøres og desinficeres operationsfeltet på maven. Ved operation opretholdes en høj aseptik for at undgå infektioner. Under operationen fjernes kattens æggestokke og eventuelt livmoder. Herved forhindres løbecyklussen og den seksuelle opførsel permanent. Mod slutningen af operationen sys bugvæggen sammen i flere lag.

Til de indre sting anvendes selvopløselig tråd. De ydre sting kan enten være sting, der forsvinder af sig selv, eller sting som fjernes efter 10-12 dage. En neutraliseret kat kommer ikke i løbetid.

Restitution efter sterilisation

Katten kan normalt komme hjem samme dag, som operationen er udført. Katten bør ikke blive ladt alene hjemme samme dag som operationen, men får som regel lov til at spise efter afhentningen. Katten får smertestillende med hjem som opfølgende behandling.

Såret bør kontrolleres dagligt for at se, om det ser tørt og fint ud. Hvis såret ser fint ud er det bedst ikke at røre det, da det øger risikoen for infektion. Hvis såret væsker, kan det renses med klorhexidin. Hævelse, rødmen, blod eller dårlig lugt kan tyde på komplikationer, og en dyrlæge bør kontaktes i dette tilfælde. Katten bør holdes mest muligt i ro, for at give såret ro til en hurtig og ukompliceret opheling.

Katten må ikke slikke eller bide i såret. Derfor er det vigtigt, at hun bærer en krave eller bodystocking. Kraven eller bodystockingen bør anvendes 10-12 dage, eller indtil stingene tages ud eller er såret er helet. Mens katten har krave eller bodystocking på, må den under ingen omstændigheder gå udenfor, da den kan sidde fast i ting og sager. 

Er der bivirkninger ved sterilisation af kat?

Risiko for overvægt: Generelt påvirkes kattens appetit og stofskifte med kønshormonerne. Disse dæmper sultfølelsen hos katte, som ikke er neutraliseret, samtidig med at stofskiftet påvirkes indirekte. Efter neutralisation ophører kønshormonernes påvirkning og det resulterer oftest i øget appetit, samtidig med at energibehovet bliver mindsket. Konsekvensen kan være overvægt, hvis ikke dyreejeren er klar over og forhindrer dette.

Overvægt øger risikoen for diabetes og inkontinens. Der er også risiko i forbindelse med narkose og risiko for en kortere middellevetid. En overvægtig kat kan også få ændret opførelse. De slikker sig mindre, hvilket kan lede til hud og pelsproblemer.

Det er afgørende at dyreejeren ændrer og mindsker indtaget af foder efter kastrationen inden en eventuel vægtøgning sker. Lige efter operationen bør en nøje kontrol af foderindtaget kontrolleres og korrigeres.

 

Pris på sterilisation 

Du finder prisen hos din lokale dyrlæge herunder. 

AniCura Aarhus Dyrehospital

AniCura Familiedyrlægerne Aars

AniCura Familiedyrlægerne Aalborg

AniCura Københavns Dyrehospital

AniCura Køge Dyrehospital

AniCura Dyrehospitalet City Syd

AniCura Dyreklinikken Nørresundby

AniCura Gistrup Dyrehospital

AniCura Odense Dyrehospital

AniCura Varde Dyrehospital

AniCura Centrum Dyrehospital

AniCura Frederiksværk Dyrehospital

AniCura Hjørring Dyrehospital

AniCura Holbæk Dyrehospital

AniCura Rynkeby Dyreklinik Rynkeby

AniCura Rynkeby Dyreklinik Nyborg

AniCura Rynkeby Dyreklinik Kerteminde

AniCura Skovlunde Dyrehospital

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Rødding

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Sommersted 

AniCura Vangede Dyreklinik

AniCura Østergaard Dyrehospital

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.