Sterilisation af katte

Katte steriliseres ofte for at undgå uønsket drægtighed. Sterilisation kan også foretages for at behandle eller mindske risikoen for sygdomme, som er relaterede til kønshormonpåvirkninger. Vores dyrlæger i AniCura-appen hjælper gerne med at vurdere din kats symptomer og behov for dyrlægehjælp, appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Hvorfor skal katte steriliseres?

Der kan være forskellige årsager til at sterilisere katte, især for at undgå uønskede drægtigheder. Katte er meget fertile og kommer hyppigt i løbetid, og kattes adfærd kan påvirkes meget under løbetiderne, hvilket kan være stressende for både kat og ejer. 

Der findes p-piller til katte, hvormed man kan udsætte løbetiden. P-piller er et hormonpræparat og receptpligtig medicin, og der skal gives en tablet én gang om ugen. Der er mange ulemper forbundet med p-piller til katte, blandt andet at man som ejer skal huske at få givet tabletten, katten kan kaste op efterfølgende, hvorefter pillens effekt kan forringes, eller måske kommer katten sket ikke hjem den dag, pillen skal gives. Desuden er der alvorlige bivirkninger forbundet med p-piller til katte, bl.a. øget risiko for mammatumores og forandringer i livmoderen. Vi anbefaler altid sterilisation fremfor brug af p-piller. 

Hvordan foregår sterilisation af katte?

Ved sterilisation indleveres katten som regel på klinikken eller dyrehospitalet om morgenen og kan hentes igen senere samme dag, ofte om eftermiddagen. Katten skal være fastet fra aftenen forinden ved midnatstid, men fortsat altid have adgang til rent drikkevand. Indgrebet udføres under fuld narkose, og patienten får smertestillende medicin, både i forbindelse med indgrebet og nogle dage efter.

Når katten er bedøvet, klippes, rengøres og desinficeres operationsfeltet på maven. Ved sterilisation af katte fjernes æggestokkene og eventuelt livmoderen. 

Katten kan normalt komme hjem samme dag, som operationen er udført. Katten bør være under opsyn den første aften og nat efter hjemkomst, de fleste katte er nogenlunde sig selv igen den efterfølgende dag. Der gives smertetsillende medicin med hjem til nogle dages behandling efter operationen. 

Operationssåret bør kontrolleres dagligt for at se, om det ser tørt og fint ud. Hvis såret ser pænt ud, er det bedst at lade det være og ikke røre ved det, da det øger risikoen for infektion. Hvis såret væsker, kan det renses med klorhexidin. Hævelse, rødme, blødning eller dårlig lugt kan tyde på komplikationer, og i så fald bør dyrlægen kontaktes. Katten bør holdes mest muligt i ro og så vidt muligt indendøre for at give såret ro til en hurtig og ukompliceret opheling.

Katten må ikke slikke eller bide i såret. Derfor er det vigtigt med en skærm eller bodystocking, hvis katten viser den mindste interesse for såret. Skærm eller bodystocking bør bæres indtil stingene er fjernet efter ca 10-12 dage eller såret er helet. Katte med skærm eller bodystocking på skal holdes indendøre, da de kan sidde fast i grene, hegn osv. 

Nogle gange vælger dyrlægen at sy med sutur, der opløses af sig selv, og så er der ingen sting, som skal fjernes efterfølgende. 

Er der negative effekter ved sterilisation af katte?

Sterilisation medfører ændringer i kattes stofskifte, hvorved de nemmere tager på i vægt. De hormoner, som før sterilisationen var med til at regulere sultfornemmelsen og stofskiftet, påvirkes af indgrebet. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på din kats energiindtag og enten tildele mindre mængde foder eller skifte foder, der findes mange gode fodertyper til steriliserede katte. Overvægt øger risikoen for blandt andet diabetes, hjertesygdom, ledsygdomme, og overvægtige katte har dårligere udholdenhed og varmetolerance, ligesom de ofte bliver mere inaktive. Motion er en vigtig faktor i forhold til forebyggelse og håndtering af overvægt. 

Nogle katte kan få problemer med urininkontinens, tilstanden kan ofte behandles med medicin, men behandlingen kan blive langvarig eller livslang. Før diagnosen urininkontinens stilles, må andre årsager til symptomerne, såsom urinvejsinfektion, udelukkes.

Priser på sterilisation 

Du finder prisen hos din lokale AniCura-klinik her: 

AniCura Aarhus Dyrehospital

AniCura Familiedyrlægerne Aars

AniCura Familiedyrlægerne Aalborg

AniCura Københavns Dyrehospital

AniCura Køge Dyrehospital

AniCura Dyrehospitalet City Syd

AniCura Dyreklinikken Nørresundby

AniCura Gistrup Dyrehospital

AniCura Odense Dyrehospital

AniCura Varde Dyrehospital

AniCura Centrum Dyrehospital

AniCura Frederiksværk Dyrehospital

AniCura Hjørring Dyrehospital

AniCura Holbæk Dyrehospital

AniCura Rynkeby Dyreklinik Rynkeby

AniCura Rynkeby Dyreklinik Nyborg

AniCura Rynkeby Dyreklinik Kerteminde

AniCura Skovlunde Dyrehospital

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Rødding

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Sommersted 

AniCura Vangede Dyreklinik

AniCura Østergaard Dyrehospital

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.