Seniorfokus – udvidet seniorundersøgelse af dit kæledyr

I marts kan du bestille en udvidet seniorundersøgelse hos vores klinikker. Læs mere her

Patellaluksation på kat

Knæskallen (patella) bevæger sig normalt frem og tilbage i en fure på forsiden lårbenet når bagbenet bøjes og strækkes. Hvis patella er "lukseret", betyder det at knæskallen smutter ud af denne fure. Det kan være smertefuldt for katten, og kan afhjælpes ved operation.

Hvad er patella luksation hos katte?

Knæet består af en ledflade, hvor den nederste del af lårbenet møder den øverste del af underbenet (skinneben og lægben). Inden i knæet ligger de to menisker, og foran, i en fure på lårbensknoglen, er knæskallen placeret. Patella ligger indskudt i den sene, der kommer fra den store firehovede lårmuskel og hæfter på den forreste del af skinnebenet.

Det er normalt, at knæskallen bevæger sig op og ned i takt med bagbenets bevægelser, men den skal blive i sin fure uanset bagbenets position. Hvis knæskallen hopper ud af furen, kaldes det en luksation.

Diagnosticering af patella luksation hos kat

Patella luksation hos katte kan inddeles i grader (0-4), afhængigt af hvor alvorlig lidelsen er. Undersøgelsen for patella luksation udføres som regel med katten stående på et bord. For at stille diagnosen, griber dyrlægen forsigtigt om knæ- skallen med tommel- og pegefinger og vurderer dens position og bevægelighed, dels mens katten står med vægt på bagbenet, dels mens bagbenet bøjes og strækkes.

Røntgenundersøgelse, CT- eller MRI-scanning anvendes ikke til selve diagnosticeringen af patella luksation, men kan anvendes i forbindelse med tilrettelæggelse af behandlingen.

Operative teknikker

Selve operationen for patella luksation involverer ofte flere forskellige procedurer indenfor det samme indgreb. Operationen sikrer, at knæskallen fremover bliver holdt på plads i leddet.

Afhængig af graden af medial eller lateral patella luksation, vil selve operationen involvere en eller flere af følgende indgreb: crista tibia transposition, medial eller lateral ligament desmotomi og lateral eller medial ligament imbrikation.

Mange patienter har også behov for sulcus uddybning og nogle patienter kræver også en fabellopatellarsutur. De procedurer, som den enkle patient har behov for, besluttes som regel undervejs i operationen.

Genoptræning efter kattens operation

Efter operationen har de fleste patienter stor gavn af målrettet genoptræning, både ved fysioterapiøvelser hjemme, men også på en WaterWalker på dyrehospitalet. Du kan læse mere om vores WaterWalker her. Vores veterinærsygeplejersker, der er efteruddannet i fysioterapi, genoptræning og massage, kan vejlede om de bedste øvelser til den aktuelle patient.

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.