Diskusprolaps hos dyr

Symptomer på diskusprolaps hos dyr kan variere meget og spænder fra pludselig og tydelig smerte hos hunden til mindre symptomer, hvorefter dyrets tilstand gradvist forværres.

Hvad er en diskusprolaps?

Diskusprolaps hos hunde er en almindelig klinisk lidelse, hvor rygmarven kommer under tryk fra de båndskiver, som ligger mellem ryghvirvlerne. En båndskive kaldes en diskus, og har en vigtig funktion for rygsøjlens bevægelighed, da den fungerer som en stød-absorber ved bevægelse. Med tiden kan denne miste sin elasticitet, hvilket øger risikoen for overbelastning og dermed diskusprolaps.
 
Hvilke symptomer er der på diskusprolaps hos hunde?

Hos hunde kan en diskusprolaps både sidde i ryggen og i halsen, og symptomerne varierer alt efter hvor slem diskusprolapsen er. Symptomerne er især kraftige smerter, og der kan forekomme lammelse. Især ved lammelse eller usikker gang er hurigt behandling meget afgørende. Derfor bør en vagtdyrlæge kontaktes så hunden eller katten kan komme under øjeblikkelig behandling.

Hunde med diskusprolaps vil have varierende grader af smerter, slingerhed og lammelser, afhængigt af placeringen af prolapsen. Ved akutte symptomer er det meget vigtigt at vurdere hunden med henblik på operation så hurtigt som muligt. Ved total lammelse skal der helst ikke gå mere end 12 timer før patienten er på operationsbordet.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Når en hund med en lammelse bliver indlagt foretages der altid en indledende neurologisk undersøgelse hvorefter diagnostiske og terapeutiske muligheder diskuteres med klienten.

Inden operation foretages der rutinemæssigt en CT-scanning eller et røntgenbillede, for at lokalisere prolapsen helt præcist og for at kunne vælge den rette operationsteknik. 

De fleste patienter med diskusprolaps er hurtigt smertefrie, men er indlagt i kortere eller længere tid indtil de er i stand til selv at urinere og gå. Der vil herudover være en rekonvalescens- og genoptræningsperiode i hjemmet.

Heldigvis er prognosen efter diskusprolaps god, hvis man kommer i gang med behandlingen i tide.

Andre ryglidelser hos hunde

Kræft i ryggen ses heldigvis sjældent men kan også være en årsag til rygproblemer. Læs mere om kræft i ryggen her. Infektioner og problemer med immunsystemet kan give meningitis, der også kan ytre sig som smerter i ryggen.

Sjældnere ses også at små bruskstykker eller vævsstykker kan rive sig løs og trykke på områder i rygmarven så hunden lammes helt eller delvist (FCE). Lammelsen vil heldigvis ofte være forbigående ved denne lidelse.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.