Koloskopiundersøgelse af kat

Koloskopi betyder, at den bageste del af tarmen, tyktarmen (kolon), inspiceres indefra ved hjælp af et fiberendoskop. Endoskopet er et fleksibelt og blødt instrument, der kan føres op i endetarmen og videre op i tyktarmen for inspektion.

For enden af ​​fiberendoskopet er en linse og en lyskilde. Enten ses billederne direkte i den anden ende af endoskopet ellers vises de på en billedskærm. Man kan også tage billeder af indersiden af ​​tarmen.

Forud for undersøgelsen

For at koloskopiundersøgelsen kan udføres, er det nødvendigt, at kattens tarme er tomme. Særlig forberedelse er nødvendig. Instruktioner forud for koloskopi oplyses af den behandlende dyrlæge. Sædvanligvis forberedes kattdyret på dyrehospitalet/dyreklinikken en dag inden undersøgelsen. Inden en koloskopi udføres, er det vigtigt, at andre årsager til diarré eller blod i afføringen er blevet udelukket. Afføringsprøver analyseres for forekomst af ​​parasitter og blodprøver tages for at udelukke andre sygdomme.

Hvornår udføres en koloskopiundersøgelse?

En almindelig årsag til at en koloskopi udføres er, når katten eller hunden viser tegn på kroniske maveproblemer såsom uforklarlig diarré eller andre sygdomsrelaterede forandringer i tarmen. Koloskopi kan også udføres for at bedømme, om hvorvidt der er opstået betændelse, sår eller kræft i tyktarmen.

Undersøgelsen

For at kunne udføre undersøgelsen på dyret, foregår det under almen narkose. Dyrlægen inspicerer tarmens indre ved at styre instrumentet, mens billederne på skærmen studeres. Endoskopet anvendes for at inspicere vævet under undersøgelsen. I forbindelse med undersøgelsen tages billeder af vævet. Billederne gemmes normalt og kan senere hen anvendes til at følge op på resultaterne ved en gentagen undersøgelse.

Prøvetagning

For at vurdere tarmslimhinden tages normalt vævsprøver, såkaldte biopsier, fra flere steder i tarmen. Et instrument med en tang føres ned gennem en kanal på endoskopet, og små stykker af tarmslimhinden fjernes.

Efter undersøgelsen kan tarmene være lidt hævede og spændte. Der fjernes så meget luft som muligt efter en afsluttet undersøgelse. Hvis der endnu er lidt luft, der giver ubehag, forsvinder det som regel relativt hurtigt. Oftest kan hunde eller katten komme hjem samme dag.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.