Kirurgi i hud hos katte

De mest almindelige årsager til, at en kat opereres i huden, er bidskader eller knuder/hævelser i huden. I AniCura-appen kan du få hjælp til at vurdere dit dyrs tilstand og behov for dyrlægehjælp - appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Kirurgi ved bidskader eller bylder

Når katte kommer i slagsmål opstår ofte skader i huden og inficerede sår. I mange tilfælde separeres huden fra det underliggende væv, så en sårlomme kan opstå. I kombination med mundhulebakterier fra biddet er der stor risiko for, at en infekrion eller byld udvikles, og det kan være nødvendigt at behandle bidskaden eller bylden kirurgisk. Dette gøres ved at såret åbnes, renses og beskadiget væv fjernes, hvorefter et dræn lægges i sårlommen som hjælp til at holde såret åbent. Drænet ligger ofte i 2-3 dage.

Hvis bidsåret er dybt, som f. eks. hvis en større hund har bidt en kat, bliver det kirurgiske indgreb større og kan indbefatte dybere strukturer f.eks. bughule eller muskulatur.

Kirurgi ved knuder i huden

Fjernelse af knuder i huden er ofte både en del af udredningen og behandlingen. Som regel bliver knuden først undersøgt og analyseret ved hjælp af cytologisk undersøgelse (finnålsaspirat), så kirurgen inden operationen har en foreløbig diagnose på knuden, og derved kan fjerne den med passende marginer. Dyrlægen kan også udtage en biopsi (vævsprøve), som sendes til analyse på et histopatologisk laboratorium før den endelige operation, hvor knuden fjernes i sin helhed. Optimalt sendes hele knuden ind til analyse, for at sikre at alle celler i knuden er fjernet.

Operation af mammatumores (knuder i mælkekirtlerne)

Katte med mammatumorer kan godt opereres, men hos denne dyreart er tumorer ofte ondartede. Risikoen for at de kommer igen eller allerede har spredt sig er derfor større end hos hunde. Katte og hunde kan udvikle mammatumorer som følge af medicinsk neutralisation (løbetidsudsættelse eller indgivelse af p-piller). Derfor anbefales det at foretage kirurgisk neutralisation frem for medicinsk.

Kirurgisk fjernelse af analkirtler

En særlig type af operationer i huden er fjernelse af analkirtler hos patienter med gentagne eller svære problemer med analkirtel-infektion. Operationen kræver særlig forsigtighed, da analkirtler sidder i forbindelse med endetarmsåbningen og marginalen er lille ind til vævet, som kan skades af operationen. Det anbefales at en akut infektion i analkirtlen behandles medicinsk først. Operationen foretages forebyggende, når vævet er ophelet efter infektionen. Operationssåret holdes efterfølgende rent, da området er særlig udsat for bakterier.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.