Bloddonation til katte

En blodtransfusion kan betyde forskellen mellem liv og død. For altid at kunne tilbyde vores syge patienter livsvigtig behandling med blodprodukter behøver vi hjælp fra kæledyr og deres ejere, da blodet kommer fra hunde og katte, som fungerer som bloddonorer.

Hvilke katte har brug for blodtransfusion

Katte, som rammes af blodtab, blodmangel eller andre tilstande, hvor ilttilførslen til kroppens væv er nedsat, kan få brug for en blodtransfusion. Blodprodukter gives intravenøst, dvs. ind i et blodkar. Før, under og efter transfusionen overvåges den modtagende kat meget nøje. Man kontrollerer kattens temperatur, urin, puls, åndedrætsfrekvens og slimhindefarve efter et særligt transfusionsskema.

Hvilke katte kan donere blod?

Katte, som donerer blod, skal opfylde følgende kriterier:

  • Katten skal være mellem 1 og 6 år (max 4 år når bloddonationen påbegyndes)
  • Katten skal veje mindst 5 kg, men ikke være overvægtig
  • Katten skal være rask og ikke være på nogen form for medicinering
  • Katten bør være en inde-kat
  • Den må ikke have fået antistoffer mod FIP/FIV/FeLV
  • Den må ikke have været drægtig eller have planer om at få killinger i nær fremtid
  • Den skal være vaccineret og ormebehandlet

Hvordan foregår bloddonation?

Vores kommende blodgivere får en årlig sundhedsundersøgelse, hvor vi også tager en blodprøve. Blodet analyseres for leverværdier, nyreværdier, infektionsparametre, røde blodlegemer, anaplasma, blodsammensætning samt FIV/FeLV. Derudover udføres en ultralydsundersøgelse af kattens hjerte.

Bloddonerende katte skal opholde sig på dyrehospitalet nogle timer, fordi de bliver lagt i en let narkose og får drop under tapningen. De giver 40-50 ml blod fra halsvenen og skal derefter blive på dyrehospitalet til observation, indtil de er helt vågne.

Vi ønsker, at din kat oplever besøget os som noget positivt, og vi gør vores bedste for, at det skal være en sjov oplevelse med belønning efter tapningen. Hvis din kat føler nogen form for ubehag, kommer den ikke til at donere blod fremover.

Frivillig og livsvigtig indsats

Eftersom bloddonation er en frivillig indsats fra dyreejere, med ønsket om at redde liv, gives der ingen økonomisk kompensation. Du, som er ejer til en bloddonor, får et ekstra godt overblik over din kats sundhedstilstand ved at få en årlig dyrlægeundersøgelse og blodprøveanalyse.

Opfylder din kat kravene eller ønsker du at støtte blodbanken på anden vis, så er du meget velkommen til at kontakte os. Du kan være med til at redde liv!

Vi vil gerne takke vores bloddonorer og deres ejere for at hjælpe os med at redde liv! Sammen med deres ejere gør disse katte en fantastisk indsats.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.