Smertestillende til hunde

Smerte er vigtigt at behandle, og så vidt muligt skal man forebygge for at hunden kan opnå så godt velbefindende som muligt.

Hvorfor smertestillende til hunde vigtigt

Smertelindring er vigtig for at normale kropsfunktioner såsom søvn, hvile, drikke og spisning skal fungere normalt. En god smertelindring medfører, at hunden bliver hurtigere rask og sårhelingen fremskyndes. Modsat er smerter er stressende for hunden, hvilket vanskeliggør helingen. Smerter kan medføre nedsat appetit, der resulterer i, at hunden ikke får den næring, den har brug for at komme ovenpå igen. Derfor er det vigtigt, at hunden behandles mod smerter. 

Det er altid vigtig at oplyse dyrlægen om, hvilken medicin hunden ellers får. En del lægemidler passer ikke sammen og kan give bivirkninger, hvis de kombineres.

Symptomer på din hund har smerter 

  • Manglende appetit. Alle former for smerter kan nedsætte appetitten.  
  • Ændringer i hundens bevægelsesmønster. Hvis hunden går stift (rygsøjlen skal bevæge sig, når hunden går rundt), hvis hunden altid går med hovedet og nakken mod gulvet eller hvis hunden ikke strækker benene ud. Ved trapper skal hunden sætte af med bagbenene, men hvis din hun har besvær med trapper, kan dette skyldes smerter i bagben eller bagparten.
  • Krum ryg (ryggen skal have lige ryg) eller halen mellem benene.
  • Ekstrem slikken eller biden samme sted svarer til mennesker, der puster på et skadet område. Hvis du ikke opdager dette, kan slikken medfører til sår. 
  • Ændret adfærd i form af uvant knurren eller anden form for aggressivitet over for dig. Hunden kan også trække sig væk fra familien.
  • Lavere energiniveau, hvor hunden sover mere end den plejer eller går meget langsomt på gåture.

Smertestillende medicin til hunde

Hvis du som dyreejer får tabletter med hjem til smertelindring af hunden, er det vigtigt at disse forvares utilgængeligt for børn og andre dyr.

Opioider

Opioider er narkotikaklassificeret lægemiddel og anvendes ofte som smertelindring til dyr. Opioider er et potent smertestillende middel og anvendes derfor ofte ved knoglekirurgi og andre store, smertefulde indgreb. Hunden bliver ofte lidt træt og døsig af opioider og kan få store pupiller. En del dyr, først og fremmest hunde, kan blive lidt urolige og konfuse af lægemidlet, hvilket kan være svært at skille fra en smerteoplevelse. En del hunde og katte kan også få det lidt dårligt og ikke ville spise.

Antiinflammatorisk smertestillende 

Disse lægemidler giver smertelindring ved bland andet at mindske hævelse og dæmpe inflammationen i hundens væv. Bivirkninger af disse præparater kan være irritation af mavetarmkanalen, såsom opkast og diarre. Lægemidlet gives enten som injektion, i flydende form eller tabletter via munden.

Læs også om NSAID, et smertestillende medicin til hunde, her

Må jeg give panodil til hund? 

Giv kun det smertestillende lægemiddel som ordineres af dyrlægen til din hund og i den rette dosis. At give lægemidler på eget initiativ, uden at have rådført sig med dyrlægen, kan lede til maskering af alvorlig sygdom, forgiftning eller svære bivirkninger.

Smertestillende før operationen

Smertestillende gives som regel før det operative indgreb. Anledningen til dette er, at hunden får en mindre efterfølgende smerteoplevelse, hvis smertelindringen sker inden smerten opstår. Som regel gives smertelindring i forbindelse med beroligende middel, som katten eller hunden får, inden de bedøves.

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.