PennHIP til hunde

PennHIP står for Pennsylvania Hip Improvement Program. Det er en metode til røntgenfotografering af hofter, der giver et mere retvisende billede af risikoen for at udvikle slidgigt, som følge af hofteledsdysplasi.

Det almindelige hoftebillede med de strakte ben, der bl.a. bruges i Dansk Kennel Klub til at bedømme graden af hoftedysplasi, kan undervurdere løsheden i hofterne og give en ”falsk negativ”. Derfor vælger nogen at bruge PennHIP i stedet. PennHIP-metoden kan bruges til hunde helt ned til 16 uger, hvor man med den traditionelle bedømmelse ofte skal vente, helt til hunden er 12-18 måneder.

PennHIP er en international database hos Antech Imaging Services (AIS). Teknikken er ikke en ny eksperimentel metode, men er udviklet helt tilbage i 1980’erne. Moderne informationsteknologi og digitalisering har gjort at den nu med lethed kan udbredes til hele verden.

Hvordan udføres en PennHIP optagelse

En PennHIP optagelse består af tre røntgenbilleder, optaget mens hunden er i narkose:

  • Et almindeligt standardbillede med benene strakt hvor der undersøges for allerede opståede forandringer.
  • Et billede, hvor hofterne presses ind i hofteskålen.
  • Et billede, hvor hofterne vha. et specielt instrument tvinges så langt ud af hofteskålen som muligt.

Ud fra forskellen mellem lårbenshovedets placering på de to sidste billeder udregnes hundens Distraction Index (DI).

Jo løsere hofter en hund har, jo højere er dens DI, og jo større DI jo større risiko har den får hofteledsdysplasi senere i livet. Ved et DI på <0,3 vurderes risikoen for HD at være ubetydelig.

Når man laver en PennHIP optagelse er man forpligtet til at sende billederne til AIS til evaluering og derved bidrage til databasen. Det er eks. ikke tilladt at lade være med at sende ind, hvis man ikke synes hofterne ser gode ud og derfor vil spare penge.

Hvorfor få foretaget en PennHIP undersøgelse

PennHIP er den mest nøjagtige og præcise metode til at måle løshed i hofterne der kendes.

Den giver en tidlig vurdering og derfor mulighed for forebyggende behandling for hunde under mistanke for – eller i risikogruppen for HD.

Behandling kan derfor startes tidligt og målrettet og der kan evt. udføres en forebyggende operation, f.eks. Juvenil Pelvic Symfysiodesis (JPS) eller Dual/Tripple Pelvic Osteotomi (DPO/TPO)

Som avler har man i PennHIP et godt redskab til at forbedre hoftesundheden i racen. Ved kun at avle på de medlemmer af racen med et DI i den bedste halvdel, kan man i løbet ad få generationer forbedre hoftesundheden hos hundene.

Trænere af servicehunde var de første til at bruge PennHIP fast. Træningen af en servicehund er en stor investering. Derfor er det vigtigt, at hunden har sunde hofter der ikke er disponeret for hofteledsdysplasi senere i livet, så den skal pensioneres før tid.

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.