Øjenlysning af hunde

Ved en øjenlysning undersøges øjnene med henblik på at opdage symptomer på arvelige øjensygdomme. Dette er en vigtig undersøgelse i forbindelse med avl for at undgå, at hunde viderefører arvelige sygdomme. Der er forskellige anbefalinger for øjenlysning for de forskellige racer. Kontakt de pågældende raceklubber for yderligere information. Vores dyrlæger i AniCura-appen hjælper gerne med råd og vejledning, appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Offentligt resultat

Hvis resultatet fra en øjenlysning skal registreres i Dansk Kennel Klub, skal der forud for undersøgelsen købes en rekvisition. Du kan købe en rekvisition på www.hundeweb.dk, hvis din hund er registreret i Dansk Kennel Klub. 

Hvordan foregår det?

Undersøgelsen udføres af en øjenpaneldyrlæge, det vil sige en dyrlæge, som har gennemført en særlig efteruddannelse og eksamen i at vurdere og bedømme arvelige øjensygdomme hos hunde og katte.

For at de bagerste dele i et øje kan undersøges, bliver øjet dryppet med et pupil-udvidende medicinsk præparat forud for undersøgelsen. Der går cirka 20 minutter før pupillen er udvidet, og cirka 2 timer eller mere, før pupillen har trukket sig sammen til normal størrelse igen.

Pupiludvidende øjendråber medfører ikke smerter for din hund, men øjnene er mere lysfølsomme, når pupillerne er udvidede, så hunden bør undgå stærkt sollys eller stærk belysning i et par timer efter undersøgelsen.

Selve undersøgelsen foregår i et mørkt rum. Dyrlægen kigger på øjenbaggrunden, linsen, hornhinden og øjenlåget med forskellige instrumenter. Undersøgelsen gør ikke ondt.

Efter undersøgelsen udfylder dyrlægen attesten, og eventuelt rekvisitionen, og meddeler hvorvidt din hund anses for frit for arvelige sygdomme, samt - hvis der er fundet forandringer, angiver hvordan arveligheden vurderes. 

I nogle tilfælde er det ikke muligt at stille en diagnose ved undersøgelsen, og det er derfor nødvendigt med yderligere, opfølgende undersøgelser efter et vist stykke tid, som dyrlægen fastlægger.

Den originale undersøgelsesattest, samt rekvisitionen, sendes til Dansk Kennel Klub, og som ejer får du en kopi med hjem. Resultatet af øjenlysningen registreres i Dansk Kennel Klub og kan læses på www.dkk.dk.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.