Er du blevet hvalpeejer? 😻

Download vores Hvalpe-guide, og tilmeld dig vores månedlige emails om hvalpe, så fortæller vi dig alt, du har brug for at vide! Tilmeld dig her!

Øjenlysning af hund

Ved en øjenlysning undersøges øjnene med henblik på at opdage symptomer på arvelige øjensygdomme. Dette er en vigtig undersøgelse i forbindelse med at undgå, at hunde viderefører arvelige sygdomme. Der er forskellige anbefalinger for øjenlysning, for de forskellige racer. Kontakt de pågældende raceklubber for yderligere information.

Offentligt resultat

Hvis resultatet fra en øjenlysning skal registreres i Dansk Kennel Klub, skal der forud for undersøgelsen købes en rekvisition. Du kan købe en rekvisition på www.hundeweb.dk, hvis din hund er registreret i Dansk Kennel Klub. For at undersøgelsesresultatet er gældende, skal dyret være id-mærket.

Hvordan foregår det?

For at de bagerste dele i øjnene kan undersøges, bliver øjnene dryppet med et pupil-udvidende middel forud for undersøgelsen. Det tager cirka 20 minutter før pupillen er udvidet, og 2 timer eller mere før pupillen har trukket sig sammen til normal størrelse igen.

Øjendråberne er ikke ubehagelige for hunden, men øjnene er mere lysfølsomme når pupillerne er udvidede, så dyret bør undgå stærkt sollys eller stærk belysning i et par timer efter undersøgelsen.

Undersøgelsen udføres af en dyrlæge, der er autoriseret til at lave øjenlysninger, det vil sige, at han/hun har gennemført en særlig uddannelse og eksamen i at vurdere og bedømme arvelige øjensygdomme hos hunde. Undersøgelsen foregår i et mørkt rum. Dyrlægen kigger på øjenbaggrunden, linsen, hornhinden og øjenlåget med forskellige instrumenter. Undersøgelsen gør ikke ondt, og plejer at gå hurtigt.

Efter undersøgelsen udfylder dyrlægen attesten, og eventuelt rekvisitionen, og meddeler om hvorvidt dyret er frit for arvelige sygdomme, og, hvis der er forandringer, angiver, hvordan arveligheden vurderes. 

I nogle tilfælde er det ikke muligt at stille en diagnose ved undersøgelsen, og det er derfor nødvendigt med yderligere, opfølgende undersøgelser efter en vis tid, som dyrlægen fastlægger.

Den originale undersøgelsesattest, samt rekvisitionen, sendes til Dansk Kennel Klub, og dyreejeren får en kopi med hjem. Resultatet af øjenlysningen registreres i Dansk Kennel Klub, og kan læses på www.dkk.dk.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.