Operation i øjet hos hunde

Operationer i øjet udføres med særligt udstyr som eksempelvis operationsmikroskop.

Hos AniCura findes ressourcer og viden til at udføre øjenoperationer, såvel inde i selve øjet som i det omkringliggende væv.

Kataraktoperation 

Ved kirurgisk behandling af katarakt eller grå stær fjernes den syge linse og en ny, kunstig linse indsættes.

Cherry eye-operation

En fremstående tårekirtel, såkaldt cherry eye, behandles kirurgisk ved at den eksponerede kirtel sættes på plads og fikseres på sin plads, bag det tredje øjenlåg.

Operation af fejlplacerede/fejlvoksende øjenhår, distichiasis, trichiasis og ektopiske cilier

Forekomsten af øjenhår, som vokser mod øjet, behandles ved at hårsækken for det fejlplacerede øjenhår fjernes eller forstørres. Hvis øjenhåret vokser mod øjet, fordi den omkringliggende hud eller øjenlåg har en forkert vinkel, kan dette rettes ved at huden strammes op.

Operation af indad-rullende (entropion) eller udad-rullende (ektropion) øjenlåg

Ved entropion er det normalt, at øjenhår og pels ruller ind mod øjets hornhinde og forårsager sår. Ved ektropion foreligger en større risiko for øjeninflammationer, da støvpartikler og smuds samles i folden som dannes, og tårevæsken ikke spredes normalt over øjet. Både entropion og ektropion kan afhjælpes med plastikkirurgi.

Dybe sår i hornhinden

Hornhindesår som er meget dybe kan kræve at blive dækkes over med en såkaldt conjuntival-flap for ikke at blive forværret. Et hornhindesår som er så dybt, at det perforerer hornhinden, er en alvorlig tilstand og skal straks sys sammen. Ved operationen forsøger man også at regulere væskevolumen inde i øjet samt fjerne eventuelle skadede dele af regnbuehinden, iris.

Enucleation

I en del tilfælde, som ved fremskreden grøn stær eller tumorforandringer af øjet, bør øjet tages helt væk gennem en såkaldt enucleation. Ofte har øjet forårsaget stort besvær og synet er blevet nedsat. Dyret er som regel mere livligt og gladere, hvis øjet tages bort. 

Fremfald af øjeæblet

Det forekommer at øjeæblet trykkes ud af øjenhulen, ofte i forbindelse med trauma. Ved operationen placeres øjet tilbage på sin rette plads og fikseres der. Hos de allerfleste patienter med bulbprolaps, har synsnerven ofte taget uhelbredelig skade, men der findes en chance for at redde selve øjet, hvis operationen udføres hurtigst muligt.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.