Grå stær hos hunde

Grå stær eller kataract er en alvorlig øjensygdom som kan give blindhed på grund af uklarhed i øjets linse. Heldigvis kan grå stær behandles, og succesraten er god.

Der er flere forskellige former for grå stær med milde former, der ikke påvirker synet og mere alvorlige former med fuldmoden grå stær og blindhed. Derudover kan der ses regnbuehindebetændelse og grøn stær (glaucom) som følge af grå stær.

Hvorfor får hunde grå stær? 

Årsagerne til grå stær kan være mange. Grå stær kan være arveligt, men hunde kan også få grå stær som følge af eksempelvis sukkersyge, skader på øjet, nethindesygdom eller alvorlig betændelsesreaktion.  

Nogle hunderacer er arveligt disponerede for at få grå stær og typisk vil der være større sandsynlighed for at grå stær er arveligt, hvis sygdommen opstår før hunden fylder 6 år. 
Diagnosen stilles efter en special øjenundersøgelse. 

Hvad er symptomerne på grå stær? 

Symptomerne på grå stær er uklarheder i linsen, der medfører nedsat syn eller blindhed. Symptomerne varierer fra små pletter eller streger i linsen til en helt uklar linse, hvor hundens øje ser gråt og "mælkeagtigt ud", og man ikke kan se igennem linsen.  

Hvis hele linsen er uklar, har hunden markant nedsat syn eller er helt blind. Det er dog helt normalt at linsen hos ældre hunde bliver lidt grålig og uklar. Dette er ikke det samme som grå stær og kræver ikke behandling. 

Hvordan behandles grå stær? 

Der findes ingen medicinsk behandling, der kan forsinke eller hindre udviklingen af grå stær. Den eneste mulighed for at give en hund med grå stær synet tilbage, er ved operation. AniCura Aarhus Dyrehospital kan tilbyde operation for grå stær, eventuelt med ilæggelse af en ny kunstig linse. 

For hunde med en kraftig synsnedsættelse er operation en mulighed. Man vil som regel kun operere det ene øje. Ved operationen vil dyrlægen suge det uklare linsemateriale ud, og man kan eventuelt indsætte en ny kunstig linse. Det er nødvendigt at opsøge en specialist for at få denne operation udført. 

Hvordan foregår det, hvis min hund skal opereres for grå stær?

  • Ring og bestil tid til en forundersøgelse. Her undersøges øjet og man kan afgøre diagnosen og om patienten er egnet til operation eller ej.
  • I nogle tilfælde, ved fuldmoden grå stær, er det nødvendigt at lave supplerende undersøgelser: Elektroretinografi (ERG) og ultralydsundersøgelse (ERG, U/S) og kammervinkelundersøgelse (gonioskopi) af øjet for at afgøre om der er normale forhold inden operation. Dette gøres eventuelt på operationsdagen.
  • Der aftales en operationsdag, hvor hunden kommer til klinikken tidligt om morgenen. Indtil operation dryppes øjnene med betændelseshæmmende øjendråber.
  • Hunden opereres om formiddagen og checkes af specialdyrlægen om eftermiddagen/aften. Patienten kan hjemsendes, men ofte overnatter patienten.
  • Dagen efter undersøges patienten af specialdyrlægen igen, der måles tryk i øjet osv, og patienten hjemsendes med mundtlige og skriftlige instruktioner og medicin.
  • Der skal typisk dryppes øjne i op til 3 måneder, nogle gange længere.
  • Patienten kommer til kontrol efter 1 uge, 3 uger og 3 måneder.


Normalt kan patienten se allerede i løbet af ganske få dage. Der regnes med 85-90% succesrate, dvs.cirka 85% af patienterne får syn på øjet og bevarer synet.

Her kan du se hunden Anton, der får synet tilbage efter operation for grå stær. 

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.