Kirurgi i hud hos hund

De mest almindelige årsager til, at en hund opereres i huden er, at den har fået en bidskade eller en knude/hævelse i huden.

Kirurgi ved ydre bidskader eller bylder

Når hunde kommer i slagsmål, er der en stor risiko for inficerede sår eller skader i huden. Ofte separeres huden fra det underliggende væv, så en sårlomme kan opstå. I kombination med mundbakterier fra biddet, er der en stor risiko for at en byld eller en infektion kan udvikles, og det kan være nødvendigt at behandle bidskaden eller bylden kirurgisk. Dette gøres ved at såret åbnes, renses og beskadiget væv fjernes, hvorefter et dræn lægges i sårlommen som hjælp til at holde såret åbent. Drænet ligger ofte i 2-3 dage.

Hvis bidsåret er dybt, som f. eks. hvis en større hund har bidt en mindre hund, bliver det kirurgiske indgreb større og kan indbefatte dybere strukturer f.eks. bughule eller muskulatur.

Kirurgi ved knuder i huden

Fjernelse af knuder i huden er ofte både en del af udredningen og behandlingen. Som regel bliver knuden først undersøgt og analyseret ved hjælp af cytologisk undersøgelse (nåleprøve), så kirurgen inden operationen har en diagnose på knuden, og derved kan fjerne den med passende marginer. Hvis nåleprøven ikke har givet en endelig diagnose, kan man udtage en biopsi (en vævsprøve), som sendes til analyse på et laboratorie, inden den endelige operation, hvor knuden fjernes i sin helhed. Optimalt sendes hele knuden ind til analyse, for at sikre at alle celler i knuden er fjernet.

Operation af mammaetumores (knuder i mælkekirtlerne)

Kirurgi er den anbefalede behandling ved mammae-tumorer hos hunde. Tumores i mælkekirtlerne kan være både god – og ondartede. Som en del af udredningen inden operationen, udtages nåleprøve, blod – og urinprøve, for at vurdere sygdommens udbredelse og narkoserisikoen. Der foretages desuden røntgen – eller mere optimalt CT scanning af brysthulen, for at se om der er sket en spredning af sygdommen i lungerne.

Afhængig af størrelse og antal af knuder fjernes enten dele af – eller hele mælkelisten, med eller uden lymfeknuder. Dette sendes til laboratorieundersøgelse. Hvis hunden har tumorer i begge mælkelister, anbefales det at de fjernes af to omgange, da der skal være hud nok til at sy såret sammen og for at minimere risikoen for komplikationer efter operationen.

Hunde kan udvikle mammae-tumorer som følge af medicinsk neutralisation (løbetidsudsættelse eller indgivelse af p-piller). Derfor anbefales det at foretage kirurgisk neutralisation frem for medicinsk.

Kirurgisk fjernelse af analkirtler

En særlig type af operationer i huden, er fjernelse af analkirtler hos patienter med gentagne eller svære problemer med analkirtel-infektion. Operationen kræver særlig forsigtighed, da analkirtler sidder i forbindelse med endetarmsåbningen og marginalen er lille ind til vævet, som kan skades af operationen. Det anbefales at en akut infektion i analkirtlen behandles medicinsk. Operationen foretages forebyggende, når vævet er ophelet efter infektionen. Operationssåret holdes efterfølgende rent, da området er særlig udsat for bakterier.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.