Kirurgi i hud hos hunde

De mest almindelige årsager til, at en hund opereres i huden, er bidskader eller knuder/hævelser i huden. I AniCura-appen kan du få hjælp til at vurdere din hunds tilstand og behov for dyrlægehjælp - appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Kirurgi ved bidskader eller bylder

Når hunde kommer i slagsmål opstår ofte skader i huden og inficerede sår. I mange tilfælde separeres huden fra det underliggende væv, så en sårlomme kan opstå. I kombination med mundhulebakterier fra biddet er der stor risiko for, at en infekrion eller byld udvikles, og det kan være nødvendigt at behandle bidskaden eller bylden kirurgisk. Dette gøres ved at såret åbnes, renses og beskadiget væv fjernes, hvorefter et dræn lægges i sårlommen som hjælp til at holde såret åbent. Drænet ligger ofte i 2-3 dage.

Hvis bidsåret er dybt, som f. eks. hvis en større hund har bidt en mindre hund, bliver det kirurgiske indgreb større og kan indbefatte dybere strukturer f.eks. bughule eller muskulatur.

Kirurgi ved knuder i huden

Fjernelse af knuder i huden er ofte både en del af udredningen og behandlingen. Som regel bliver knuden først undersøgt og analyseret ved hjælp af cytologisk undersøgelse (finnålsaspirat), så kirurgen inden operationen har en foreløbig diagnose på knuden, og derved kan fjerne den med passende marginer. Dyrlægen kan også udtage en biopsi (vævsprøve), som sendes til analyse på et histopatologisk laboratorium før den endelige operation, hvor knuden fjernes i sin helhed. Optimalt sendes hele knuden ind til analyse, for at sikre at alle celler i knuden er fjernet.

Operation af mammatumores (knuder i mælkekirtlerne)

Kirurgi er den anbefalede behandling ved mamma-tumorer hos hunde. Tumores i mælkekirtlerne kan være både god – og ondartede. Som en del af udredningen før operationen, udtages cytologisk prøve, blod– og urinprøve, for at vurdere sygdommens udbredelse og narkoserisikoen. Der foretages desuden røntgen – eller mere optimalt - CT-scanning af brysthulen, for at se om der er sket en spredning af sygdommen til lungerne.

Afhængig af størrelse og antal af knuder fjernes enten dele af – eller hele mælkelisten, med eller uden lymfeknuder. Vævet sendes til laboratorieundersøgelse. Hvis hunden har tumorer i begge mælkelister, anbefales det at de fjernes ad to omgange, da der skal være hud nok til at sy såret sammen og for at minimere risikoen for komplikationer efter operationen.

Kirurgisk fjernelse af analkirtler

En særlig type af operationer i huden er fjernelse af analkirtler hos patienter med gentagne eller svære problemer med analkirtel-infektion. Operationen kræver særlig forsigtighed, da analkirtler sidder i forbindelse med endetarmsåbningen og marginalen er lille ind til vævet, som kan skades af operationen. Det anbefales at en akut infektion i analkirtlen behandles medicinsk først. Operationen foretages forebyggende, når vævet er ophelet efter infektionen. Operationssåret holdes efterfølgende rent, da området er særlig udsat for bakterier.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.