Koloskopiundersøgelse af andre dyr

Koloskopi betyder, at den bageste del af tarmen, tyktarmen (kolon), inspiceres indefra ved hjælp af et fiberendoskop. Endoskopet er et fleksibelt og blødt instrument, der kan føres ind i endetarmen og videre ind i tyktarmen for inspektion.

For enden af ​​fiberendoskopet er en linse og en lyskilde. Enten ses billederne direkte i den anden ende af endoskopet ellers vises de på en billedskærm. Man kan også optage billeder af indersiden af ​​tarmen.

Forud for undersøgelsen

For at koloskopiundersøgelsen kan udføres, er det nødvendigt, at dyrets tarme er tomme. Instruktioner forud for koloskopi oplyses af den behandlende dyrlæge. Før koloskopi udføres er det vigtigt, at andre årsager til diarré eller blod i afføringen er blevet udelukket. Afføringsprøver analyseres for forekomst af ​​parasitter og blodprøver tages for at udelukke andre sygdomme.

Hvornår udføres en koloskopiundersøgelse?

En almindelig årsag til udførelse af koloskopi er når katten eller hunden viser tegn på kroniske maveproblemer såsom uforklarlig diarré eller andre symptomer. Koloskopi kan også udføres for at bedømme, hvorvidt der er opstået betændelse, sår eller kræft i tyktarmen.

Undersøgelsen

For at kunne udføre undersøgelsen på dyret, foregår det under almen narkose. Dyrlægen inspicerer tarmens indre ved at styre instrumentet, mens billederne på skærmen studeres. I forbindelse med undersøgelsen optages billeder af vævet. Billederne gemmes normalt og kan senere hen anvendes til at følge op på resultaterne ved en gentagen undersøgelse.

Prøvetagning

For at vurdere tarmslimhinden tages normalt vævsprøver (biopsier) fra flere steder i tarmen. Et instrument med en tang føres ned gennem en kanal på endoskopet og små stykker af tarmslimhinden fjernes.

Efter undersøgelsen kan tarmene være lidt hævede og spændte. Der fjernes så meget luft som muligt efter en afsluttet undersøgelse. Hvis der endnu er lidt luft der giver ubehag, forsvinder det som regel relativt hurtigt. Oftest kan dyret komme hjem samme dag.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.