Ultralydsscanning

Kirurgi kan være invasiv og stressende for dit kæledyr. En ultralyd af dit dyr kan bruges som et diagnostisk værktøj til at forhindre behovet for, at dyrlægen skal operere på din bedste ven.

Hvordan foregår en ultralydsscanning?

Ved en bughuleundersøgelse ligger patienten som regel på siden eller på ryggen. I de fleste tilfælde bliver pelsen på bugen barberet af. Ved skanning af hjertet ligger dyret normalt på siden, tit med et EKG tilkoblet. Dyr, der får lavet en hjerte-ultralydsundersøgelse behøver sjældent at blive barberet.

Fordele ved ultralyd af kat

Tidlig diagnose redder kæledyrs liv. Ultralyd af dit kæledyr kan detektere abnormiteter, der kan omfatte knuder, masser, cyster og bylder på tidligere stadier end røntgenstråler kan detektere. Et kæledyrs ultralyd kan spore sygdommens fremskridt til tidlig diagnose, så en dyrlæge kan ændre et behandlingsforløb, hvis og når det er nødvendigt.

Ultralyd kan bruges til at undersøge de fleste af kroppens organer, og er en vigtig del af det diagnostiske arbejde. Ultralyd bruges som supplement til røntgen-, CT- og MR-undersøgelser. 

De mest almindelige ultralydsundersøgelser er bughule-ultralydsscanning og ekkokardiografi (ultralyd af hjertet). Ved en bughule-ultralydsscanning skannes samtlige bughuleorganer, inklusiv kar og lymfeknuder. Det er herved muligt at se og bedømme forandringer i for eksempel lever, nyrer og livmoder. Ultralyd af hjertet undersøges hjertet, hjertesækken, og karrene til og fra hjertet.

Der er ingen kendte risici forbundet med ultralydsscanninger.

Drægtighedsscanning

Drægtighed kan verificeres ved hjælp af ultralyd omkring 24 dage efter parring. Pålideligheden af en positiv drægtighedsdiagnose er meget høj.

Arvelige sygdomme

Ultralyd kan også bruges til at påvise eller udelukke arvelige sygdomme ved såkaldte ”screening-programmer”.

Forberedelse inden ultralyd

Det er en fordel ikke at fodre dyret et par timer inden undersøgelsen. Omvendt skal undersøgelsen af urinblæren være fyldt inden en ultralyd af denne.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.