Øjenoperation hos dyr

Operationer i øjnene udføres med særligt udstyr som eksempelvis operationsmikroskop. Vores dyrlæger i AniCura-appen hjælper gerne med at vurdere dit dyrs symptomer og behov for dyrlægehjælp, appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Hos AniCura har vi dyrlæger med kompetencer og særligt udstyr, der kan udføre øjenoperationer, såvel inde i selve øjet som i det omkringliggende væv.

Katarakt-operation 

Ved kirurgisk behandling af katarakt (grå stær) fjernes den syge linse og en ny, kunstig linse indsættes.

Cherry eye-operation

En fremstående tårekirtel, såkaldt cherry eye, behandles kirurgisk ved, at den eksponerede kirtel fikseres på sin plads bag det tredje øjenlåg (blinkhinden).

Operation af fejlplacerede/fejlvoksende øjenhår -  distichiasis, trichiasis og ektopiske cilier

Øjenhår, som fejlagtigt vokser mod øjet, behandles ved at fjerne eller forstørre hårsækken for det fejlplacerede øjenhår. Hvis øjenhåret vokser mod øjet, fordi den omkringliggende hud eller øjenlåg har en forkert vinkel, kan dette rettes ved at huden strammes op.

Operation af indad-rullende (entropion) eller udad-rullende (ektropion) øjenlåg

Ved entropion er det normalt, at øjenhår og pels ruller ind mod øjets hornhinde og forårsager sår. Ved ektropion foreligger en større risiko for øjeninflammationer, da støvpartikler og smuds samles i folden som dannes, og tårevæsken ikke fordeles som normalt over øjet. Både entropion og ektropion kan afhjælpes med plastikkirurgi.

Dybe sår i hornhinden

Dybe hornhindesår er en alvorlig tilstand, som kræver hurtig behandling, men behandler ofte ved at dække såret med en såkaldt conjuntival-flap. Under operationen forsøger man eventuelt også at regulere væskevolumen i øjet, samt fjerne eventuelle skadede dele af regnbuehinden (iris).

Enucleation

I nogle tilfælde, som for eksempel ved fremskreden grøn stær eller tumorforandringer af øjet, må man fjerne øjet helt, det kaldes enucleation. 

Fremfald af øjeæblet

Det forekommer, at øjeæblet trykkes ud af øjenhulen, ofte i forbindelse med trafikulykker eller andre kraftfulde påvirkninger af hovedet. Ved operationen placeres øjet på sin rette plads og fikseres der. Hos de fleste patienter med fremfald af øjeæblet har synsnerven taget uhelbredelig skade, men der er chance for at redde selve øjet, hvis operationen udføres hurtigst muligt.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.