Hvis katten får en infektion med toxoplasma, vil den udskille umodne ægceller gennem afføringen i en periode på cirka 14 dage. I den periode kan katten smitte andre dyr og mennesker, hvis de kommer i kontakt med kattens afføring. Herefter vil katten udvikle immunitet overfor parasitten og vil ikke længere udskille umodne ægceller.

Symptomer

De fleste infektioner med toxoplasmose gondii vil forløbe uden tegn på sygdom. Hvis der er symptomer, vil det typisk være:

  • Feber
  • Betændelse i øjets indvendige dele
  • Åndedrætsbesvær
  • Muskelsvaghed
  • Delvis lammelse
  • Vægttab

Diagnosticering

Hvis katten udskiller æg, vil dyrlægen kunne stille en diagnose ved at undersøge kattens afføring under et mikroskop. Hvis katten ikke længere udskiller ægceller, er det muligt at påvise antistoffer i en blodprøve.

Behandling

Toxoplasmose kan behandles med antibiotika. Det kan være nødvendigt at give intensiv behandling som væsketerapi, hvis katten er alvorlig syg.

Hvilke katte får toxoplasmose?

Alle katteracer kan få toxoplasmose. Katte får typisk parasitten fra mus, fugle, jord, rødder eller råt kød. Hvis din kat lever indendørs og ikke får råt kød, er risikoen for toxoplasmose minimal.

Smitte til mennesker

Toxoplasmose kan smitte til mennesker og infektionen er særligt farlig for gravide kvinder, som ikke tidligere har været udsat for smitte. Infektioner med toxoplasmose kan være årsag til abort eller sygdom hos fostret hos den gravide kvinde. Derfor frarådes gravide kvinder at tømme kattebakken eller være i nær kontakt med kattens afføring. Æg sidder ikke i kattens pels, og almindelig omgang med katten vil derfor være ufarligt.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.