Forskellige behov

De fleste katte, især langhårede, har brug for regelmæssig pelspleje, i form af børstning eller eventuelt klipning, for at undgå sammenfiltring. Der er også risiko for, at katte får hårbolde, som i værste fald kan sætte sig fast i mave-tarmkanalen og føre til, at katten skal have akut operation for at fjerne hårbolden. Her er nogle tips til at pleje din kats pels.

Lav en plejerutine

Den bedste måde at forhindre hårbolde på er daglig børstning for at fjerne så meget løse hår som muligt. Hårbolde er i sagens natur et større problem hos langhårede katte. Der er også foder og fodertilskud for at forhindre hårbolde og lette nedbrydningen af ​​hår hos katten.

For en langhåret kat reducerer regelmæssig pelspleje også risikoen for filtret pels og knuder, og ikke mindst mængden af kattehår i dit hjem. En almindelig huskat eller en korthåret race har ikke det samme behov for din hjælp, men de vil nok også sætte pris på lidt ekstra opmærksomhed og kærlighed nu og da.

Studer din kats normale plejeadfærd og start en daglig rutine baseret på det. Et normalt tidspunkt for en kat at pleje sig selv er efter den har spist. Etabler rutinen, når din kat er en killing, hold det kort, og beløn god adfærd med en godbid eller lidt ekstra opmærksomhed.

Tips til pelspleje

Find et sted, der er behageligt for både dig og din kat. Det kan for eksempel være med katten på et bord eller en bænk, med hovedet vendt væk fra dig, eller siddende på gulvet med katten mellem dine ben eller i skødet. Brug en børste eller en stålkam, afhængig af hvilken race du har.

Der er nogle områder på kattens krop, som den vil synes er mindre behagelige at få børstet, som bagbenene, maven og under halen. Begynd derfor med at arbejde på de områder, hvor de fleste katte kan lide at blive kæmmet, for eksempel omkring hovedet og nakken. Flyt så til de lidt mere ubehagelige områder og afslut med masser af kærlighed.

Tjek kløerne

Udekatte har brug for sine naturlige kløer for at kunne udføre normal adfærd som at klatre og jage. 

Hvis du har en indekat (eller en udekat med overvoksede kløer), glem ikke at tjekke kløerne, hvis de bliver for lange og skarpe. Brug en kloklipper til katte, start langsomt og skånsomt og beløn med en godbid. Sørg for, at du ikke klipper for meget.

At klippe kløer kan kræve lidt træning, især når det kommer til at overbevise din kat om at holde sig i ro. Langt fra alle katte behøver at få klippet kløer, men ofte er det en god idé for ældre katte, eller hvis de er overvoksede eller let flækker. 

Svære områder

Hvis du har en langhåret race, kan der være en øget risiko for filtret pels og knuder, hvis du ikke plejer pelsen regelmæssigt. Større knuder kan med fordel deles op med en kam eller saks (vær forsigtig, så du ikke rammer huden under), og vær altid skånsom.

Hvis knuderne er for store eller tætte, er ofte den eneste løsning at klippe dem helt væk eller barbere dem. Vær altid forsigtig, når du bruger saks eller klippemaskine, og tøv ikke med at kontakte din dyrlæge for vejledning.

Husk, at knuder og filtre kan være meget smertefulde for katten, så vær ekstra forsigtig, når du forsøger at løsne dem. Hvis det er meget ubehageligt for katten, skal du kontakte din dyrlæge for at få hjælp. Sommetider er pelspleje under bedøvelse det bedste for katten.

Husk også, at hvis du har en gammel, overvægtig eller syg kat, vil den kræve lidt ekstra plejehjælp. Stive led kan gøre det vanskeligt for katten at nå særligt til bagparten.

Bad og vask

Badning kan være nødvendigt for udendørs katte, uanset hårtype, men også for indekatte med længere pels. Det er vigtigt at indføre vand forsigtigt, og sørge for at det holder en temperatur på 38 grader.

Det er vigtigt at bruge shampoo og balsam beregnet til katte, da de har andre behov end mennesker. Efter badet tørres katten, nogle katte tåler hårtørrer mens andre bliver meget bange. Efter at katten er tør, kan du begynde at børste og udfiltre små filtre, nogle filtre kan ikke filtres ud og skal skæres væk. Ved svære filtringer kan det være nødvendigt at bedøve katten på klinikken for at klippe alle filtrene af.

Har du brug for hjælp til dette, så kontakt os gerne for at lave en aftale.

Unormal adfærd i forbindelse med selvpleje

Hvis du bemærker en ændring i din kats personlige hygiejne, som dårlig eller overdreven pleje, kan dette være tidlige tegn på sygdom. Alopeci (hårløse områder) kan opstå på grund af intens slikken, eller dermatitis, dvs. betændt eller beskadiget hud, kan være resultater af underliggende problemer. Kontakt din dyrlæge, hvis du opdager ændringer i din kats plejeadfærd.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.