Du har måske set det? Når din pelsede ven kommer nær katteurt (også kaldet catnip), begynder den at snuse og tygge, og efter kort tid ruller katten rundt i euforisk ekstase. Men hvorfor sker det, og hvad er det, der gør katteurt så uimodståelig?

Katteurt (Nepeta cataria) er en mynte- og citrusagtig, potent urt, der stammer fra Europa og Asien. I århundreder har dette ukrudtsagtige medlem af katteurtslægten været associeret med katte, som det latinske navn cataria antyder. Effekten er den samme på alle kattedyr - løver, tigre og tamkatte deler alle en forkærlighed for den duftende plante.

Ikke alle individer er følsomme over for katteurt. Studier viser, at omkring 50% af vores kattevenner tiltrækkes af urten. Nogle reagerer med eufori og vild leg, mens andre bliver afslappede og rolige.

Plantens tiltrækningskraft ligger i dens æteriske olie, specifikt det kemiske stof nepetalakton. Den uimodståelige olie findes i stænglerne, bladene og frøene, og duften er let at opfange. Selvom duften er intens, varer den salige tilstand kun cirka 10 minutter for de fleste katte. Når velbehaget går over, vil det tage omtrent to timer, før din pelsede ven kan reagere på katteurtens effekt igen.

Urten kan være et godt hjælpemiddel i træningssammenhæng. Man kan for eksempel gnide lidt katteurt på kattens nye legestativ eller seng for at gøre det mere tiltalende. Man kan også lave sine egne katteurtslegetøj, som din kat sandsynligvis vil elske! Vær opmærksom på, at urten skal erstattes efter et stykke tid, da den æteriske olie hurtigt fordamper.

Tørret eller frisk katteurt er mere potent end i sprayform, som normalt indeholder mindre nepetalakton og derfor ikke er lige så tiltrækkende. Planten er nem at dyrke både indendørs og i haven. Vær opmærksom på, at mynteplanter kan vokse vildt og invasivt, så det kan være en fordel at have dem i en potte. Og bedst af alt: du behøver ikke bekymre dig for, at din kat kan blive forgiftet af urten. Katteurt er ikke afhængighedsskabende og er sikkert at indtage i mindre mængder.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.