For nogle mennesker er katte bare katte, uanset racen. Intet kunne være mere forkert. Personligheden hos en almindelig huskat adskiller sig fra en perser eller en bengal. Og du vil se, at der er mange forskelle i egenskaber, størrelse og udseende i en Abessinier eller en Birman sammenlignet med en Maine Coon eller en tyrkisk Van.
 
Ved at læse om de forskellige racer, som du er interesseret i og ved at besøge opdrættere eller venner med disse katte, vil du få et mere nuanceret billede af deres egenskaber. Det vil også hjælpe dig med at beslutte, om netop denne race passer til dig og din familie.
Selvom vi ikke kan give en grundig gennemgang af hver race der eksisterer, kan vi give en smule vejledning til din beslutning.
 

Hvilken adfærd søger du hos en kat?

Alle katte er uafhængige jægere af natur, men der kan være forskelle i deres adfærd afhængigt af racen. Nogle er mere selskabelige, omgængelige og aktive end andre.
 
Derfor bør du spørge dig selv, hvor selskabelig og aktiv du ønsker, at din kat skal være. Vil du have en rolig kat, en legesyg eller en nysgerrigt tiger? Leder du efter en kat, der er afhængig, venlig eller så selvstændig, som den bliver? Og hvor meget miaven kan du tåle?
 

Hvad er dine præferencer i udseende?

Nogle kan lide deres katte små og pelsede, mens andre kan lide dem store og korthårede. Mens nogle mennesker nyder kælesessionerne, har andre svært ved at få tid til det.
Når det kommer til kattens udseende, bør du tænke over hvilken størrelse der passer til dig, om du har nogen allergier at overveje, og hvor meget pleje du har tid til.
 
Så vil du have en stor, lille eller gennemsnitlig kat? Har du tid til at soignere din kat dagligt eller er en gang om ugen mere egnet til dig?
 

Hvor og hvordan bor du?

Miljøet er en vigtig faktor, når du skal vælge kat. Nogle racer kræver adgang til mere plads både inde og ude, mens andre katte er okay med mindre hjem. Der er også racer, der er mere velegnede til familier med små børn eller andre kæledyr.
Ting at overveje i dette afsnit er, hvordan dit boligmiljø ser ud, hvis du bor i et stort hus med mange mennesker og dyr eller en lille lejlighed alene. Du bør også overveje om du vil have en kat, der kun er indendørs, eller om du kan give sikker udendørs plads til den.
 

Resultaterne

Når du har besvaret ovenstående spørgsmål, har du sandsynligvis et meget klarere billede af din fremtidige kat og hvilke kriterier du leder efter.
 
Hvis du for eksempel leder efter en legesyg og venlig indekat, der er god med børn, kan en passende race være Maine Coon, Russian Blue eller Ragdoll. Hvis din drømmekat er en meget aktiv og selvstændig kat i en husstand uden børn, kan en tyrkisk Van, Siamese eller Devon Rex passe dig.
 
Uanset dine kriterier og ønsker, er der helt sikkert en kat, der passer til dig og din livsstil. Et godt råd er for et sundt forhold og en glad kat er virkelig at studere racens egenskaber og lære deres behov at kende. Det er også vigtigt at huske på, at mange katte har brug for lidt fortrolighed, før de bor med små børn. Lær dine børn, hvordan de skal nærme sig og håndtere katten, og altid at behandle den med respekt.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.