Schæferhund

Schæferhunden er den mest udbredte brugshund i verden og det er der en årsag til. Det er en alsidig og lærenem race, der både passer ind hos den aktive familie og hos den entusiastiske hundetræner. Med sit smukke ydre og sin utrolige arbejdsmoral, er den en fantastisk træningskammerat.

Hurtige fakta

Hver hund er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
  • Børnevenlig

    Nogle hunde har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
  • Energiniveau

    Hvor aktiv denne race plejer at være.
  • Erfaring

    Hvor meget tidligere erfaring som hundeejer har du brug for, før du overvejer at anskaffe dig denne race.
  • Pelspleje

    Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
  • Fælder

    Hvor meget pels denne race normalt fælder.
  • Gøende

    Hvor hyppigt denne race har tendens til at gø.

Fakta og information om schæferhund (german shepherd)

Ulvelignende fårehunde har eksisteret i Tyskland formodentlig siden det 7. århundrede. De kunne se vidt forskellige ud, og kom i mange farver, former og størrelser.

I 1871 startede den preussiske hofmarskal Max von Stephanitz den målrettede opdræt af det, der sidenhen skulle blive til schæferhunden. Igennem et enestående avlsprogram skabte han, sammen med en gruppe andre opdrættere, en alsidig brugshund.

Målet var at skabe en modig tjenestehund med et loyalt, udholdende og robust sind til politi og militær. Schæferhunden var en populær hund under krige og den mest kendte schæferhund er nok Adolf Hitlers schæfer ”Blondi”.

I dag er racen en populær brugshund og samtidig også en yndet familiehund. Schæferhunden har været på top-10 over de mest populære racer i Danmark i flere år.

Temperament

Schæferhunden er trofast, pålidelig og hårdtarbejdende. Racens modstandsdygtighed og selvtillid er imponerende. Racen er intelligent, lærevillig og elsker at arbejde sammen med sin fører.

Den accepterer nye udfordringer hurtigt og er velegnet til langt de fleste opgaver. En schæferhund er glad for mennesker og er trofast og loyal overfor sin ejer.

Schæferhunden er nysgerrig, men også vagtsom af natur. Den er glad for kontakt, men er sjældent påtrængende. Schæferhunden er en populær hund hos både politiet og militæret i Danmark.

Aktivitetsniveau

En schæferhund er en brugshund og den har behov for aktivering. Den er glad for at bevæge sig og følger villigt sin ejers kommandoer.

Schæferhunden er oprindeligt en hyrdehund og er derfor avlet til at holde en god kontakt til sin fører. Schæferhunden stiller sig sjældent tilfreds med små ture i villakvarteret og aftensmaden spredt ud på græsplænen.

Det kan godt fungere i en periode, men en schæferhund er en hund, der har behov for et aktivt liv. Den kræver mental stimulering, gerne i form af træning, og fysisk motion.

Pelspleje hos schæferhund 

Pelsen er tæt og middelang med underuld. Schæferhunden fælder en del, så jævnlig børstning kan være en fordel. Selv med børstning, så vil du finde en del hundehår i hjemmet, hvis du har en schæferhund. Den tætte pels beskytter godt i al slags vejr.

Træning af schæferhund

Schæferhunden er utrolig modtagelig for træning, helt fra den er 8 uger gammel. Det er vigtigt med god socialisering og positiv forstærkning. En schæferhund kræver faste rammer og konsekvens, men al træning og opdragelse bør være baseret på positive metoder.

Størrelse og vægt

  • Hanner: 60-65 cm.
  • Tæver: 55-60 cm.
  • Vægt: 25-40 kg.

Farve

En schæferhund kan være sort/brun i forskellige nuancer, sort og ulvegrå.

Særligt for schæferhunde (german shepherd)

Schæferhunden er inddelt i to linjer – en brugslinje eller arbejdslinje og en ”showlinje”. Man kalder også showlinjen for ”højavl”. Brugslinjer er typisk lidt lettere og mere adrætte og er avlede på deres arbejdsegenskaber.

Højavlslinjer er avlet på deres eksteriør med henblik på udstilling og det betyder, at de typisk er lidt større, mere massive i kropsbygningen og let skrånende i ryggen. Hvilken type, der passer til dig, afhænger af din hverdag og dine aktiveringsmuligheder. Det er altid en god idé at møde flere individer i racen, inden du beslutter dig for hvilken linje du ønsker.

Arvelige sygdomme

Schæferhundens popularitet har også medført sundhedsmæssige udfordringer. Det er vigtigt at du, inden køb af schæferhund, undersøger sundheden hos forældredyrene og i linjerne grundigt. Her er en stamtavle et godt redskab.

Typiske arvelige sygdomme er:

Foder til schæferhund

Når du vælger foder til din schæferhund, er det vigtigt at du vælger et foder, der dækker alle dens behov. Det er særlig vigtigt at hvalpen fodres korrekt det første år, da det har stor betydning for om den eventuelt udvikler ledsygdomme.

Vælg et foder, der passer til hundens størrelse og aktivitetsniveau. Schæferhunde kan have tendens til panostitis under opvæksten, en steril infektion i de store rørknogler. Sørg for at forholdet mellem calcium/fosfor passer til din hund og hold din hvalp slank.

Er du i tvivl om, hvilket foder din hund skal have og hvilken mængde, så kan du altid kontakte din dyrlæge og spørge.

Hundetype

Hyrde- og kvæghund

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.