Rottweiler

Rottweileren, også kaldet rottie, er en smuk og loyal hund med stærke beskyttelsesinstinkter. I dag er de populære vagthunde og venner, så hvis du leder efter et nyt familiemedlem, der vil elske dig til månen og tilbage, kan dette være hunden for dig.

Hurtige fakta

Hver hund er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Børnevenlig

  Nogle hunde har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Erfaring

  Hvor meget tidligere erfaring som hundeejer har du brug for, før du overvejer at anskaffe dig denne race.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Gøende

  Hvor hyppigt denne race har tendens til at gø.

Fakta og information om rottweiler

Rottweiler nedstammer fra det gamle Rom, hvor hundene blev brugt af romerne til at hyrde de flokke, der fodrede hæren da de marcherede gennem Europa. Da hæren rejste parrede de romerske hunde sig med indfødte hunde, hvilket lagde grundlaget for nye racer.

I byen Rottweil i det sydlige Tyskland blev de til den race vi kender i dag, og de blev brugt af slagtere til at vogte og hyrde kvæg til markedet. Med tiden udviklede rottweileren sig til en fremragende vagt- og kvæghund.

I moderne tid begyndte rottweilere at blive brugt i politiarbejde, som de var godt egnede til. Efter 2. verdenskrig begyndte racen at vokse i popularitet. Dens intelligens og evne til at beskytte er blevet lagt mærke til af hundeinteresserede, og gennem målrettet avl er den blevet et elsket kæledyr - ikke kun som en vagt- og politihund, men også som familiemedlem.

Rottweilers temperament

En rottweilers personlighed er en blanding af den loyale, standhaftige vagthund og den utroligt kærlige hjemmehund. Selvom rottweileren undertiden har et dårligt ry for at være aggressiv, er en velopdragen rottweiler rolig og selvsikker.

Den er typisk afmålende over for fremmede, men aldrig sky eller bange. Men som alle hunde er rottweilere individer, og deres personligheder spænder fra alvorlige og forbeholdne til fjollede og livsglade. Nogle er en-persons hunde, mens andre endda er kærlige over for ikke-familiemedlemmer.

Rottweilers er meget kærlige og loyale over for familien, men da de har et naturligt instinkt til at beskytte deres familier, kan de være ret stædige til at forsvare. Specielt hanner kan være lidt aggressive og dominerende. Start træning og vejledning af din rottweiler-hvalp den dag, du bringer den med hjem, og I vil blive bedste venner.

Aktivitetsniveau

Som arbejdshund er denne race vant til at arbejde lange hårde dage, og de kan godt lide at træne både fysisk og mentalt. De tilpasser sig godt til hjemmelivet og har det fint med daglig træning, for at holde dem i form og glade.

Varier aktiviteterne mellem lange ture, løb og vandreture. Hvis du gør det, tager din hund med glæde også en pause på sofaen sammen med dig.

Pelspleje hos rottweiler

Rottweiler har en dobbelt pels, og den korte, flade pels gør den let at pleje. Den ydre pels i mellemlang længde er lige, grov og tæt. Den bløde, dunede underpels er til stede på nakken og lårene, og dens tykkelse afhænger af klimaet. Den fælder lidt mere om foråret og efteråret - børst din rottweiler flere gange om ugen for at forhindre fældning og glem ikke at bade den, for at opretholde en dejlig og skinnende pels.

Træning af rottweiler

Som nævnt har rottweileren et stærkt vagtinstinkt. Men i det rigtige hjem, med tidlig socialisering og træning, er rottweileren en vidunderlig ledsager, vagt og hund med alt hvad det indebærer.

Rottweileren har brug for omfattende og kontinuerlig socialisering for at være en god familiekammerat, og træning er et must og bør starte tidligt som hvalp. Din lodne ven er i stand til at opsuge alt hvad du kan lære den, så start tidligt og prøv at socialisere den så meget som du kan. Rottweilere elsker at arbejde og vil med glæde konkurrere i næsten alle hundesport.

Størrelse og vægt

Rottweiler er massiv og muskuløs med en robust krop.

 • Højde: ca. 61–68 cm for hanner 
 • Højde: ca. 56–63 cm for hunner.
 • Vægten afhænger af højden.

Farve

Rottweiler er en meget flot race. Den er altid sort med markeringer, der er fra rust til mahogni i farve. Markeringerne er over øjnene, på kinderne, på hver side af snuden, på brystet, benene og under halen.

Specielt for rottweileren

På grund af sin baggrund som en vagt- og kvæghund er det ingen overraskelse, at rottweileren har udmærket sig som en politihund, hyrdehund, servicehund og terapihund. Faktisk var de blandt de tidligste politihunde og tjener med ære i militæret.

Arvelige sygdomme

Rottweiler er generelt en sund race, men som alle hunde er de tilbøjelige til nogle sundhedsmæssige problemer. Faktisk er de en af de racer, der er mest påvirket af hofteledsdysplasi, en genetisk deformitet, hvor femurhovedet ikke passer ordentligt ind i hofteleddet. En anden sygdom, der er mere almindelig i denne race, er knoglekræft. Her er nogle andre lidelser:

 • Albueledsdysplasi: en arvelig misdannelse af albueleddet
 • Degenerativ myelopati (DM): en arvelig neurologisk lidelse
 • Myotubular myopati: en mutation der findes i rottweiler

Foder til rottweileren

Som med alle hunde afhænger spisevanerne og mængden af mad af individuelle faktorer, såsom vægt, aktivitetsniveau, alder og mere. Forsyn altid din hund med mad af høj kvalitet og protein. Men lad ikke din rottweiler blive overvægtig; fedme kan føre til eller forværre ledproblemer, der er almindelige i denne race, såsom hofte- og albuedysplasi.

Hundetype

Vagthund

5 fakta om rottweiler

 1. Rottweiler nedstammer fra det gamle Rom, hvor hundene blev brugt af romerne til at hyrde de flokke, der skulle fodre hæren, mens den marcherede gennem Europa.
 2. I byen Rottweil i det sydlige Tyskland blev de til den race vi kender i dag, og det er også den by, hvor de fik deres navn fra.
 3. Rottweilere er meget kærlige og loyale over for familien, men da de har et naturlig instinkt til at beskytte deres familier, kan de være aggressive overfor fremmede.
 4. Rottweilere har brug for kontinuerlig socialisering, for at blive gode familieledsagere, og træning bør starte i en tidlig alder.
 5. Racen var en af de tidligste politihunde og er stadig en almindelig service- og terapihund.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.